Годишњица убиства Зорице Дивчић

24.05.2023. 09:38
1
ИЗВОР: srna.rs

У артиљеријском нападу снага лојалних промуслиманској влади у Сарајеву на данашњи дан 1995. године, у Озренској улици, убијена је осмогодишња Зорица Дивчић.

Осмогодишња дјевојчица била је уписана у први разред Основне школе "Сава Сава" у данашњем Источном Новом Сарајеву.

Ова основна школа 11. марта обиљежава Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Прије 27 година, у тада српском насељу Грбавица, мучка рука снајперисте са зграде Лориса прекинула посљедњу игру деветогодишње Наташе Учур и годину старије Милице Лаловић. Наташа и Милица синоним су страдања дјеце Српског Сарајева.

Најмлађи ученик је била Зорица Дивчић, уписана у први разред, а најстарија Дијана Ћосовић.

У српским дијеловома Сарајева, током рата деведесетих година, од дејстава снага лојалних промуслиманској влади, страдало је, на разне начине, 123. малишана. Нико још није одговарао ни за Милицу, ни за Наташу, нити за једно дијете тог црног списка.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 24.05.2022. 08:53
    Imena ove ubijene Srpske djece nisu upisana u Velikom parku na tzv. Trgu žrtava djece Sarajeva. Kao da životi Srpske djece manje vrijede od života djece druge nacionalnosti. Žalosno, ali istinito iako je naduvan broj od 1601 ubijenog dijeteta, što se poslednjih dana vodila polemika na medijima. Nema spiska i dokaza da je ta cifra tačna i istinita. Bitna je samo u propagandne svrhe da se što više ocrne Srbi i Srpski narod uopšte.
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Након свађе суграђанину пуцао у главу Након свађе суграђанину пуцао у главу
Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике Сјећање на Горажданина Рада Јовановића- творца антологијских пјесама народне музике
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    22h 10m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    19h 39m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 53m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 57m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 5m
    0