Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)

20.01.2022. 14:58
3
ИЗВОР: Катера
О овом злочину, као и о многим другим који су се десили на ширем подручју Романијске регије, није остао никакав писани траг. Овај текст је одуживање дуга према невино настрадалима.
 
Извор информација су потомци настрадалих, као и усмена свједочења учесника Другог свјетског рата. Аутор текста нема намјеру да се бави било каквим идеологијама.
 
Тог, 20. јануара 1942. године у кући Миливоја Тривковића у селу Газиводе, Подграб, општина Пале, боравиле су три породице. Осим Миливојеве у кући су се налазиле и породице Вуковић и Фуртула, надајући се да су довољно далеко од усташких похода који су током 1941. године однијели многе животе међу српским живљем на романијском подручју.
 
Слика

Фото: Р.Ж.

Међутим, нису могли претпоставити да ће неко од комшија дати подршку усташама, и довести их на кућни праг у село које се није налазило ни на каквом путу. Као што је то случај са селом Газиводе и до данашњих дана.
 
Усташе су опколиле кућу и звјерски побили 17 чланова породица Тривковић, Вуковић и Фуртула. Након иживљавања над женама које су затекли, кућа је са свим жртвама спаљена.
 
Једини који је преживио усташки масакр био је Миладин Тривковић, који је тада имао само дванаест година. Миладин је, по казивању комшија, успио да се сакрије иза неке каце, и неопажено умакне усташком дивљању.
 
Стигао је до првих комшија и обавијестио шта се десило његовој породици. Те ноћи су остали становници села Газиводе избјегли у село Средње, према Ораховицама. Пошто су се у Ораховицама налазиле јединице Прве пролетерске бригаде Миладин је прикључен партизанској чети којом је командовао Славко Чворо.
 
Током борби које су вођене на Сутјесци у љето 1943. године Миладин је нестао. Није било никаквих информација шта се десило, тако да је након рата покренута потрага.
 
Према ријечима Славка Чвора, који је приликом борби на Сутјесци остао слијеп, током ове потраге добили су информације да је Миладин успио доћи до неког села, гдје је испричао све о себи. Према овим информацијама Миладина је у селу пронашла четничка јединица.
 
Слика

Фото: Р.Ж.

Након што су сазнали да је био прикључен партизанима, Миладина су убили. Имао је четрнаест година.
 
Ако је претходно наведено тачно, онда јасно доказује иронију судбина припадника српског народа током Другог свјетског рата, које су настале као посљедице идеолошких подјела. Миладин је умакао усташкоме ножу, да би настрадао од братске четничке руке.
 
На фотографијама је споменик невино настрадалим жртвама који су 2013. године подигли мјештани села Николићи, уз подршку Мјесне заједнице Подграб.
 
Приликом прављења споменика ископани су и дијелови скелета који су положени испод споменика.
 
 
Пише: Р.Ж.
Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Re: Krle 21.01.2022. 19:06
  Tako je Krle. Oni kao znaju od koga je Miladin poginuo na Sutjesci. Na Sutjesci partizani nisu znali kud udaraju, najviše ih se između sebe poubijalo, ali znaju da je baš četnički metak pogodio jadnog Miladina. Kakvi smradovi
 • Generic placeholder image
  Krle 20.01.2022. 19:29
  Zalosno i tuzno svjedocenje o stradanju Srpskog naroda. Vjerovatno ti zlikovci-ustase u Titovom rezimu nikad nisu odgovarali za teske zlocine. Pod parolom brastva i jedinstva da se ta proklamivana lazna deviza nebi dovela u pitanje. A ovo da su ptezivjelog mladog Srbina Miladina ubili cetnici treba uzeti sa rezervom pogotova kad je to "utvrdio" partizanski komandant. Prije ce biti da je nesretnik zavrsio od ustaske ruke. Bog njemu svim zrtvama zlicina da podari rajsko naselje gdje pocivaju duse pravednika. Amin
 • Generic placeholder image
  Шта 20.01.2022. 15:54
  Комунистичка пропаганда, против четника тј Срба.
  Мобилисали су четрнаестогодишње сироче, пас им ма....
  Шта су пролетери и Чворе радили док су усташе клале и палиле
Повезане вијести
Промовисана књига "Филозофија и неолиберализам" Промовисана књига "Филозофија и неолиберализам"
Промовисано 206 дипломаца првог и другог циклус студија Промовисано 206 дипломаца првог и другог циклус студија
Сладоје одржао пјесничко вече Сладоје одржао пјесничко вече
Најчитаније
 • Привремене обустава саобраћаја на подручју града Источно Сарајево
  19h 41m
  0
 • Невријеме у Њемачкој
  14h 2m
  0
 • Почела са радом апликација за праћење цијена горива у Српској
  16h 42m
  0
 • Одржано гусларско вече у част Срђан Трифковића у Источном Сарајеву (ФОТО)
  13h 51m
  0
 • Димитрије Игњић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  18h 18m
  1