Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO)

20.01.2022. 14:58
3
IZVOR: Katera
O ovom zločinu, kao i o mnogim drugim koji su se desili na širem području Romanijske regije, nije ostao nikakav pisani trag. Ovaj tekst je oduživanje duga prema nevino nastradalima.
 
Izvor informacija su potomci nastradalih, kao i usmena svjedočenja učesnika Drugog svjetskog rata. Autor teksta nema namjeru da se bavi bilo kakvim ideologijama.
 
Tog, 20. januara 1942. godine u kući Milivoja Trivkovića u selu Gazivode, Podgrab, opština Pale, boravile su tri porodice. Osim Milivojeve u kući su se nalazile i porodice Vuković i Furtula, nadajući se da su dovoljno daleko od ustaških pohoda koji su tokom 1941. godine odnijeli mnoge živote među srpskim življem na romanijskom području.
 
Slika

Foto: R.Ž.

Međutim, nisu mogli pretpostaviti da će neko od komšija dati podršku ustašama, i dovesti ih na kućni prag u selo koje se nije nalazilo ni na kakvom putu. Kao što je to slučaj sa selom Gazivode i do današnjih dana.
 
Ustaše su opkolile kuću i zvjerski pobili 17 članova porodica Trivković, Vuković i Furtula. Nakon iživljavanja nad ženama koje su zatekli, kuća je sa svim žrtvama spaljena.
 
Jedini koji je preživio ustaški masakr bio je Miladin Trivković, koji je tada imao samo dvanaest godina. Miladin je, po kazivanju komšija, uspio da se sakrije iza neke kace, i neopaženo umakne ustaškom divljanju.
 
Stigao je do prvih komšija i obavijestio šta se desilo njegovoj porodici. Te noći su ostali stanovnici sela Gazivode izbjegli u selo Srednje, prema Orahovicama. Pošto su se u Orahovicama nalazile jedinice Prve proleterske brigade Miladin je priključen partizanskoj četi kojom je komandovao Slavko Čvoro.
 
Tokom borbi koje su vođene na Sutjesci u ljeto 1943. godine Miladin je nestao. Nije bilo nikakvih informacija šta se desilo, tako da je nakon rata pokrenuta potraga.
 
Prema riječima Slavka Čvora, koji je prilikom borbi na Sutjesci ostao slijep, tokom ove potrage dobili su informacije da je Miladin uspio doći do nekog sela, gdje je ispričao sve o sebi. Prema ovim informacijama Miladina je u selu pronašla četnička jedinica.
 
Slika

Foto: R.Ž.

Nakon što su saznali da je bio priključen partizanima, Miladina su ubili. Imao je četrnaest godina.
 
Ako je prethodno navedeno tačno, onda jasno dokazuje ironiju sudbina pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, koje su nastale kao posljedice ideoloških podjela. Miladin je umakao ustaškome nožu, da bi nastradao od bratske četničke ruke.
 
Na fotografijama je spomenik nevino nastradalim žrtvama koji su 2013. godine podigli mještani sela Nikolići, uz podršku Mjesne zajednice Podgrab.
 
Prilikom pravljenja spomenika iskopani su i dijelovi skeleta koji su položeni ispod spomenika.
 
 
Piše: R.Ž.
Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Re: Krle 21.01.2022. 19:06
  Tako je Krle. Oni kao znaju od koga je Miladin poginuo na Sutjesci. Na Sutjesci partizani nisu znali kud udaraju, najviše ih se između sebe poubijalo, ali znaju da je baš četnički metak pogodio jadnog Miladina. Kakvi smradovi
 • Generic placeholder image
  Krle 20.01.2022. 19:29
  Zalosno i tuzno svjedocenje o stradanju Srpskog naroda. Vjerovatno ti zlikovci-ustase u Titovom rezimu nikad nisu odgovarali za teske zlocine. Pod parolom brastva i jedinstva da se ta proklamivana lazna deviza nebi dovela u pitanje. A ovo da su ptezivjelog mladog Srbina Miladina ubili cetnici treba uzeti sa rezervom pogotova kad je to "utvrdio" partizanski komandant. Prije ce biti da je nesretnik zavrsio od ustaske ruke. Bog njemu svim zrtvama zlicina da podari rajsko naselje gdje pocivaju duse pravednika. Amin
 • Generic placeholder image
  Šta 20.01.2022. 15:54
  Komunistička propaganda, protiv četnika tj Srba.
  Mobilisali su četrnaestogodišnje siroče, pas im ma....
  Šta su proleteri i Čvore radili dok su ustaše klale i palile
Povezane vijesti
Romanija da čuva svoje prirodno nasljeđe i resurse Romanija da čuva svoje prirodno nasljeđe i resurse
Promovisana knjiga "Filozofija i neoliberalizam" Promovisana knjiga "Filozofija i neoliberalizam"
Promovisano 206 diplomaca prvog i drugog ciklus studija Promovisano 206 diplomaca prvog i drugog ciklus studija
Najčitanije
 • Privremene obustava saobraćaja na području grada Istočno Sarajevo
  21h 7m
  0
 • Nevrijeme u Njemačkoj
  15h 28m
  0
 • Održano guslarsko veče u čast Srđan Trifkovića u Istočnom Sarajevu (FOTO)
  15h 17m
  0
 • Počela sa radom aplikacija za praćenje cijena goriva u Srpskoj
  18h 8m
  0
 • Dimitrije Ignjić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
  19h 44m
  1