Godišnjica ustaškog zločina u selu Gazivode kod Podgraba (FOTO)

20.01.2023. 10:20
5
IZVOR: Katera
O ovom zločinu, kao i o mnogim drugim koji su se desili na širem području Romanijske regije, nije ostao nikakav pisani trag. Ovaj tekst je oduživanje duga prema nevino nastradalima.
 
Izvor informacija su potomci nastradalih, kao i usmena svjedočenja učesnika Drugog svjetskog rata. Autor teksta nema namjeru da se bavi bilo kakvim ideologijama.
 
Tog, 20. januara 1942. godine u kući Milivoja Trivkovića u selu Gazivode, Podgrab, opština Pale, boravile su tri porodice. Osim Milivojeve u kući su se nalazile i porodice Vuković i Furtula, nadajući se da su dovoljno daleko od ustaških pohoda koji su tokom 1941. godine odnijeli mnoge živote među srpskim življem na romanijskom području.
 
Slika

Foto: R.Ž.

Međutim, nisu mogli pretpostaviti da će neko od komšija dati podršku ustašama, i dovesti ih na kućni prag u selo koje se nije nalazilo ni na kakvom putu. Kao što je to slučaj sa selom Gazivode i do današnjih dana.
 
Ustaše su opkolile kuću i zvjerski pobili 17 članova porodica Trivković, Vuković i Furtula. Nakon iživljavanja nad ženama koje su zatekli, kuća je sa svim žrtvama spaljena.
 
Jedini koji je preživio ustaški masakr bio je Miladin Trivković, koji je tada imao samo dvanaest godina. Miladin je, po kazivanju komšija, uspio da se sakrije iza neke kace, i neopaženo umakne ustaškom divljanju.
 
Stigao je do prvih komšija i obavijestio šta se desilo njegovoj porodici. Te noći su ostali stanovnici sela Gazivode izbjegli u selo Srednje, prema Orahovicama. Pošto su se u Orahovicama nalazile jedinice Prve proleterske brigade Miladin je priključen partizanskoj četi kojom je komandovao Slavko Čvoro.
 
Tokom borbi koje su vođene na Sutjesci u ljeto 1943. godine Miladin je nestao. Nije bilo nikakvih informacija šta se desilo, tako da je nakon rata pokrenuta potraga.
 
Prema riječima Slavka Čvora, koji je prilikom borbi na Sutjesci ostao slijep, tokom ove potrage dobili su informacije da je Miladin uspio doći do nekog sela, gdje je ispričao sve o sebi. Prema ovim informacijama Miladina je u selu pronašla četnička jedinica.
 
Slika

Foto: R.Ž.

Nakon što su saznali da je bio priključen partizanima, Miladina su ubili. Imao je četrnaest godina.
 
Ako je prethodno navedeno tačno, onda jasno dokazuje ironiju sudbina pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, koje su nastale kao posljedice ideoloških podjela. Miladin je umakao ustaškome nožu, da bi nastradao od bratske četničke ruke.
 
Na fotografijama je spomenik nevino nastradalim žrtvama koji su 2013. godine podigli mještani sela Nikolići, uz podršku Mjesne zajednice Podgrab.
 
Prilikom pravljenja spomenika iskopani su i dijelovi skeleta koji su položeni ispod spomenika.
 
Piše: R. Ž.
Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Neven 20.01.2023. 22:47
  Pamtim jedan intervju koji je dao nekadašnji šef UDBE, Jovo Kapidžić u Beogradu na TV, između ostalih komunističkih laži koje plasira u javnost reče i jednu pravu istinu a to je " da su njima, tj.partizanima glavni protivnici u ratu bili pripadnici JVO ili četnici". Ne reče da su to bili Nijemci ili slučajno ustaše, balisti i dr. satrapi koji su nemilosrdno ubijali Srpski narod od Kosoava i Metohije, preko BIH , Hrvatske u II svjetskom ratu. Njima je bilo cilj revolucija , rušenje monarhije i da dovedu Tita na vlast. Ta ko dok su oni prpgonili i ratovali prtov četnika, ustaše su ubijali i gonili Srbe u mnogobrojne logore -od kojih je zloglasni Jasenovac "radio" pune četiri godine, a Tito i njegvoe brigade-divizije ni jednom nisu pokušali da spase Srpske logoraše. Moja pokojna mati kaže meni pusti laži iz kjniga istorije, samo se pisalo šta su četnnici radili, kaže ona meni da nijebilo četnika nebi ostalo Srpskog uha u Istočnoj Bosni i šire.
 • Generic placeholder image
  Majstor 20.01.2023. 10:53
  "Šta", svaka čast na komentaru. Komunističke laži. Zločinci jednako kao i ustaše, ako ne i gori, lažljiviji.
  Dobro da ovaj slijepi Čvoro nije rekao, kako je vidio da su ga ubili četnici
 • Generic placeholder image
  Re: Krle 21.01.2022. 19:06
  Tako je Krle. Oni kao znaju od koga je Miladin poginuo na Sutjesci. Na Sutjesci partizani nisu znali kud udaraju, najviše ih se između sebe poubijalo, ali znaju da je baš četnički metak pogodio jadnog Miladina. Kakvi smradovi
 • Generic placeholder image
  Krle 20.01.2022. 19:29
  Zalosno i tuzno svjedocenje o stradanju Srpskog naroda. Vjerovatno ti zlikovci-ustase u Titovom rezimu nikad nisu odgovarali za teske zlocine. Pod parolom brastva i jedinstva da se ta proklamivana lazna deviza nebi dovela u pitanje. A ovo da su ptezivjelog mladog Srbina Miladina ubili cetnici treba uzeti sa rezervom pogotova kad je to "utvrdio" partizanski komandant. Prije ce biti da je nesretnik zavrsio od ustaske ruke. Bog njemu svim zrtvama zlicina da podari rajsko naselje gdje pocivaju duse pravednika. Amin
 • Generic placeholder image
  Šta 20.01.2022. 15:54
  Komunistička propaganda, protiv četnika tj Srba.
  Mobilisali su četrnaestogodišnje siroče, pas im ma....
  Šta su proleteri i Čvore radili dok su ustaše klale i palile
Povezane vijesti
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Potvrđena optužnica zbog napada na policajca u Palama Potvrđena optužnica zbog napada na policajca u Palama
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Najčitanije
 • Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
  5h 31m
  8
 • Muškarac provalio u kuću, pretukao supružnike i ukrao 7.000 KM
  14h 20m
  0
 • Preminuo nekadašnji potpredsjednik SO Istočna Ilidža Vladimir Savić
  8h 3m
  0
 • Na današnji dan odbačen Vens-Ovenov plan jer nije predviđao Republiku Srpsku
  14h 54m
  3
 • Punoljetstva slave ko da svadbu prave
  15h 46m
  2