„Google“ слави 25. рођендан

04.09.2023. 17:11
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Google“ данас обиљежава 25 година постојања.

До 1993. године интернет је индексиран ручно, али како је све више веб локација постајало доступно, било је потребно више опција за брзо претраживање информација из његове базе података.

Током 1998. године, два докторанта са Станфорда, Лари Пејџ и Сергеј Брин, имали су једноставну идеју која ће, како се испоставило, промијенити свијет.

Занимљиво је да је компанија Google основана и изграђена у соби у студентском дому Пејџа и Брина, са првим сервером који је користио 10 хард дискова од четири гигабајта који су у потпуности били упаковани у шкољку од Лего коцкица.

У почетку је платформа била позната као BackRub, јер се ослањала на позадинске линкове ка другим сајтовима. Ово, међутим, није дуго трајало и на крају је названо Google.

Назив је изведен из игре ријечима једног математичког израза – googol.

Оно што је почело као сервер у међувремену се проширило на апликације, платформе друштвених мрежа, вјештачку интелигенцију (АИ), наочаре, аутомобиле, па је чак постало и глагол на енглеском језику.

Фраза Google it је први пут кориштена у епизоди култне телевизијске серије из 1990-их, Buffy the Vampire Slayer.

Први производ који је данашњи глобални интернет гигант лансирао – сајт Гугл , пуштен је у рад 27. септембра 1998. године.

Google је корисницима понудио велки број различитих производа и услуга. Међу њима, поред Google Searcha, два спадају међу најпопуларније и најкоришћеније на свијету: сервис електорнске поште – Gmail и најраспрострањенији оперативни систем за мобилне уређаје на свијету – Android.

Према статистици матичне компаније Alphabet, вриједност компаније Googleу септембру 2023. године износи више од 1,7 билиона долара.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан рођен Ратко Младић На данашњи дан рођен Ратко Младић
„Гугл“ у бојама српске заставе „Гугл“ у бојама српске заставе
„Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 19m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 15m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 44m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 19m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 12m
    0