„Google“ слави 25. рођендан

04.09.2023. 17:11
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Google“ данас обиљежава 25 година постојања.

До 1993. године интернет је индексиран ручно, али како је све више веб локација постајало доступно, било је потребно више опција за брзо претраживање информација из његове базе података.

Током 1998. године, два докторанта са Станфорда, Лари Пејџ и Сергеј Брин, имали су једноставну идеју која ће, како се испоставило, промијенити свијет.

Занимљиво је да је компанија Google основана и изграђена у соби у студентском дому Пејџа и Брина, са првим сервером који је користио 10 хард дискова од четири гигабајта који су у потпуности били упаковани у шкољку од Лего коцкица.

У почетку је платформа била позната као BackRub, јер се ослањала на позадинске линкове ка другим сајтовима. Ово, међутим, није дуго трајало и на крају је названо Google.

Назив је изведен из игре ријечима једног математичког израза – googol.

Оно што је почело као сервер у међувремену се проширило на апликације, платформе друштвених мрежа, вјештачку интелигенцију (АИ), наочаре, аутомобиле, па је чак постало и глагол на енглеском језику.

Фраза Google it је први пут кориштена у епизоди култне телевизијске серије из 1990-их, Buffy the Vampire Slayer.

Први производ који је данашњи глобални интернет гигант лансирао – сајт Гугл , пуштен је у рад 27. септембра 1998. године.

Google је корисницима понудио велки број различитих производа и услуга. Међу њима, поред Google Searcha, два спадају међу најпопуларније и најкоришћеније на свијету: сервис електорнске поште – Gmail и најраспрострањенији оперативни систем за мобилне уређаје на свијету – Android.

Према статистици матичне компаније Alphabet, вриједност компаније Googleу септембру 2023. године износи више од 1,7 билиона долара.

Коментари 0
Повезане вијести
„Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Мрзовољан, необично шармантан и „танких живаца“ – Паја Патак слави 89. рођендан Мрзовољан, необично шармантан и „танких живаца“ – Паја Патак слави 89. рођендан
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  16h 31m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  12h 4m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  19h 22m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  12h 10m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  17h 14m
  2