Гориво поново појефтинило, не пријети несташица

21.03.2020. 09:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Гориво у Републици Српској појефтинило је по трећи пут у задње три седмице, а како увјеравају дистрибутери нафтних деривата, поремаћаја, односно несташице овог енергента у наредном периоду не би требало бити.

Гориво на пумпама појефтинило је за два до три фенинга, а Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, каже за "Независне" да су ниже цијене нафте и нафтних деривата у РС посљедица промјена критеријума који је одређују, као што је пад цијене сирове нафте на свјетском тржишту дужи период.

-Дистрибутери нафте и нафтних деривата су гориво набавили по нижим рафинеријским цијенама и благовремено су реаговали и на својим бензинским пумпама- каже он, напомињући да је, по његовом мишљењу, пад цијене благовремен због потрошње залиха горива које је набављено по вишим цијенама прије пада цијена сирове нафте на свјетском тржишту.

-Увјеравамо јавност да дистрибутери користе све расположиве методе да обезбиједе гориво за своје купце и то се неће промијенити- рекао је Берак одговарајући на питање постоји ли опасност да дође до отежаног снабдијевања у наредном периоду због вируса корона.

И Алмир Бећаревић, експерт за питања енергетике, каже за "Независне" да нема никаквих назнака да би могло доћи до прекида ланаца добављања, али да се сви оправдано надају да ова ситуација неће потрајати предуго.

-Док иде проток робе жељезницом и осталим каналима, не би требало бити проблема, а нафта није кварљива роба- рекао је он и предлаже да би једна од мјера помоћи привреди било појефтињење горива.  Нагласио је да је у вријеме кризе с вирусом корона, а пред прољећне пољопривредне радове важно да свако буде свјестан своје одговорности и нижим цијенама нафтних деривата помогне бх. привреди. 

-Иде вријеме сјетве, радова у пољопривреди, а видимо каква је ситуација. Било би коректно да се и продавачи прилагоде овој ситуацији и овом што се дешава. Пуно би помогло у наредном периоду. Мислим да би то свима значило, а зашто се то не ради, то је питање за све нас, а можда питање свијести и савјести- нагласио је он.  

На наше питање да ли би се држање високих цијена могло објаснити или оправдати зебњом да би могло доћи до прекида снабдијевања, он оцјењује да то није случај.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 51m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 13m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 27m
    0