Гориво у БиХ скупље него у Словенији и Хрватској

13.04.2022. 09:39
0
ИЗВОР: glassrpske

На бензинским пумпама у БиХ почетком седмице дошло је до благог појефтињења дизела, које је било толико да га становници нису ни примијетили, док, с друге стране, поједине земље у окружењу већ другу седмицу заредом знатно обарају цијене горива.

У Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ рекли су “Гласу Српске” да је почетком седмице дошло до благог појефтињења дизела, нарочито на пумпама на којима су цијене биле и највише у посљедњем периоду.

- Посматрајући тренутне цијене и оне од прије седам дана, може се рећи да је гориво ипак било нешто скупље протекле седмице. Након периода у којем се цијена дизел горива кретала од 2,81 до 3,46 КМ по литру, тренутни распон је од 3,01 до 3,36 марака. За литар бензина тренутно је потребно издвојити од 2,71 до 3,11 марака - навели су у СТК.

Када је ријеч о прогнозама за наредни период, у СТК наводе да се, с обзиром на глобална кретања и стање у свијету, могуће надати даљој стабилизацији.

- Али било какве прогнозе за сада нису захвалне - закључили су у СТК.

Домаћи нафташи не јављају се на позиве, тако да од њих и не можемо добити информације о цијенама горива на домаћем тржишту.

Поједине земље у окружењу јуче су обориле цијене горива, па је тако у Хрватској за дизел потребно издвојити 3,10 марака по литру, а за бензин три марке. Гориво је тако у Хрватској за 15 дана знатно појефтинило па је дизел пао за чак 40 фенинга, а бензин за 11 фенинга по литру.

Црна Гора је јуче такође мијењала цјеновнике на бензинским пумпама, а према најновијим цијенама за дизел је потребно издвојити 3,36 марака по литру, а за бензин 95 - 3,32 марке по литру.

Када је ријеч о Србији, та земља је ограничила цијене горива до краја овог мјесеца па је тако од петка на снази цјеновник према којем литар дизела кошта 3,26 КМ, а бензина 2,90 марака по литру.

Влада Словеније половином марта замрзла је цијене горива на мјесец дана како би смирила стање на тржишту нафтних деривата. Тако се у тој земљи бензин 95 продаје по цијени од 2,93 марке по литру, док дизел кошта три марке. БиХ је проблем дивљања цијене горива покушала да ријеши укидањем акциза на нафту и нафтне деривате, али од тога до данас није било ништа.

Опек

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) поручила је Европској унији да тренутне и будуће санкције Русији могу створити један од највећих шокова на тржишту нафте те да тај савез не може замијенити руске количине и неће повећати своју производњу.

У вријеме док Брисел планира нове санкције руском енергетском сектору, званичници Европске уније у Бечу су одржали састанак с представницима ОПЕК-а.

- Могло би доћи до губитка седам милиона барела руске нафте и других енергената дневно због тренутних и будућих санкција - рекао је генерални секретар ОПЕК-а Мохамад Баркиндо.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 59m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 55m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 39m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 51m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 24m
    0