Готово сва министарства у Влади Српске незаконито запошљавала службенике

17.12.2021. 18:51
0
ИЗВОР: capital.ba

Готово сва министарства у Влади Републике Српске су, ако је судити према извјештајима републичких ревизора, на незаконит начин запошљавала службенике и намјештенике, али упркос томе од 16 министарстава њих чак 12 је добило позитивно мишљење за усклађеност, али и о финансијским извјештајима.

Дванаест „величанствених“ министара

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, на чијем је челу Борис Пашалић, добило је од ревизора позитивно мишљење по оба основа, иако су закључивали уговоре о дјелу за послове који су из дјелатности Министарства, што није у складу са Законом о раду Републике Српске.

Осим Пашалића, обје позитивне оцјене добила је и Зора Видовић која је на челу Министарства финансија Републике Српске, иако је са више извршилаца закључила уговор на одређено вријеме због повећаног обима посла на период дужи од шест мјеседци, без јавног оглашавања, чиме се огријешила о Закон о државним службеницима Републике Српске.

Слика

Фото: Влада Републике Српске

Поред тога, Видовићева је спроводила различите набавке мимо Закон о јавним набавкама БиХ.

Оба позитивна мишљења добило је и Министарство трговине и туризма Републике Српске, на чијем је челу Сузана Гашић, и то је једно од ријетких Министарстава које према налазима ревизора није имало проблема са запошљавањем, али је зато имала неправилности приликом набавке дневне штампе и процијенитељских услуга.

Ни Срђан Рајчевић, који је на челу Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, није имао проблем са запошљавањем, али ни са јавним набавкама.

Њему је ревизор замјерио што Министарству финансија Републике Српске уз буџетски захтјев није доставио нацрт кадровског плана. И ово Министарство је добило оба позитивна мишљења. 

Министарством управе и локалне самоуправе Српске је лани првих пола године руководила Лејла Решић, након чега је замијенила Сенка Јујић, тако да су обје заслужне за позитивна мишљења од ревизора.

Том Министарству је замјерано што попис имовине и обавеза није у складу са Правилником, те је уочено да нису дјеловали у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Слика


Сребренка Голић, која је на челу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, такође је добила позитивна мишљења.

Она, попут Рајчевића, није доставила кадровски план истовремено са буџетским захтјевом.

Драган Лукач, који је на челу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, није дјеловао у складу за Законом о јавним набавкама БиХ јер процијењена вриједност појединих набавки није била утврђена у складу са Законом, али је упркос томе добио обје позитивне оцјене.

Министарство енергетике и рударства Републике Српске, на челу са Петром Ђокићем, закључивало је уговоре о дјелу за послове који су систематизовани што није у складу са Законом о раду, такође су забиљежене и неправилности приликом попуњавања путних налога, кршен је Закон о јавним набавкама, а ни они нису доставили нацрт кадровског плана.

Слика

Фото: Влада Републике Српске

Наталија Тривић, која руководи Министарством просвјете и културе Републике Српске, ангажовала је савјетника министра на систематизовано радно мјесто без заснивања радног односа што није у складу са Законом о раду. Ипак, ревизори су сматрали да треба да добије оба позитивна мишљења.

На челу Министарства саобраћаја и веза Републике Српске прошле године, када је вршена поменута ревизија, био је Ђорђе Поповић и за кратко вријеме, прије него га је на том мјесту почетком ове године замијенио Недељко Ћорић, успио је зарадити оба позитивна мишљења од ревизора.

Ипак, са особом која је ангажована на пословима возача министра закључен је уговор на одређено за вријеме трајања мандата министра, што није у складу са Законом о државним службеницима.

Такође, попис имовине није вршен у складу са правилником. Кршен је и Закон о јавним набавкама. 

И Антон Касиповић, који руководи Министарством правде Републике Српске, добио је оба позитивна мишљења, иако је и он имао проблеме са запошљавањем које није вршено у складу са Законом о државним службеницима Републике Српске, а кршен је и Закон о јавним набавкама.

Ни Касиповић није на вријеме доставио Нацрт кадровског плана. 

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, на чијем је челу Златан Клокић, је такође међу одличним ученицима, те је и он зарадио оба позитивна мишљења иако није запошљавао у складу са Законом о државним службеницима Српске.

Шеранићу и Давидовићевој „пролазне оцјене“ 

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, на чијем је челу Соња Давидовић, добило је позитивно мишљење о финансијским извјештајима, док је за усклађеност добила мишљење с резервом.

Давидовићева је прије отварања понуда отказала два конкурентска поступка, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Слика

Фото: Влада Републике Српске

Такође додјела грантова спортским организацијама није вршена у складу са интерно дефинисаним правилима у дијелу оцјењивања пројекта према дефинисаним критеријумима и надзора над додијељеним средствима.

Њеног колегу из Владе Алена Шеранића, који руководи Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, задесила је обрнута судбина те је за усклађеност добио позитивно мишљење, док је мишљење с резервом добио о финансијским извјештајима. 

То Министарство спроводило је јавне набавке мимо Закона о јавним набавкама БиХ, а издатке за набавку вакцина су књижили као грантове.

Милуновић и Петричевић „најлошији ђаци“

Душко Милуновић, који је на челу Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске, добио је оба мишљења с резервом и то зато што је расходе обрачунског карактера прецијенио за чак 17,1 милион КМ, текуће дознаке за борачки додатак потцијенио за 9,9 милиона КМ, текуће дознаке за одликоване борце за 3,6 милона КМ, отпремнине за 732.547 КМ и трансфер ФЗО за здравствену заштиту бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилних жртава рата за 2,8 милиона КМ.

Слика

Фото: Влада Републике Српске

Осим тога, уговори о дјелу закључивани су за послове који представљају редовну дјелатност Министарства, док за набавке роба и услуга у износу од најмање 186.606 КМ нису уопште провођене јавне набавке.

Оба мишљења с резервом добило је и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, којим руководи Вјекослав Петричевић, а он је нереално приказивао зајмове дате привредницима, противзаконито склапао уговоре о дјелу, а о закон се огријешио и код исплаћивања додатака на плату запосленима.

 

Пише: Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора
Влада Српске мора контролисати цијену горива Влада Српске мора контролисати цијену горива
Снажно невријеме у Бањалуци Снажно невријеме у Бањалуци
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  14h 55m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  13h 36m
  0
 • Миовчић: ФК "Славија" треба да буде главни интерес Српске
  11h 24m
  0
 • Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
  10h 33m
  0
 • Првенство Балкана у џудоу у Палама
  14h 49m
  0