Част за коју мало ко зна: Oткуд споменик Његошу усред Рима?

26.09.2024. 22:02
0
ИЗВОР: istorijskizabavnik.rs

Да ли сте знали да се у самом срцу Рима, недалеко од историјског центра града, налази импозантан споменик Петру Петровићу Његошу?

Парк Вила Боргезе највећи је јавни парк у историјском центру Рима. Налази се сјеверније од Шпанских степеница и недалеко од једног од главних градских тргова -  Piazza del Popolo. Постоји још од почетка 17. вијека и током деценија постојања био је свједок и главни актер многих значајних догађаја - још током 18. вијека добио је вјештачко језеро, у њему је 1911. одржана Свјетска изложба, а дом је и за велики број музеја и галерија.

Једна од знаменитости парка су и скулптуре значајних историјских личности из свијета књижевности, сликарства, културе… Статуе се постављају већ деценијама, а с времена на вријеме, парк и данас буде обогађен нових скулптурама.

Шетајући прелијепим вртовима овог мјеста наићи ћете и на њега - на споменик Петру II Петровићу Његошу.

Слика

Фото: istorijskizabavnik.rs

Владика међу великанима

Црногорски владика и један од највећих књижевника са ових простора уживао је у путовањима, а нарочито је волио да посјећује италијанске градове. Највећи број пута је био у Трсту, али боравио је и у Риму и Напуљу, гдје је тражио инспирацију, али и одмарао и учио о западној култури и умјетности.

Управо његова дјела непролазне вриједности била су разлог зашто је, 2004. године, у парку Вила Боргезе, добио своју статуу.

Споменик је рад у бронзи вајара Сретена Стојановића и заправо је један од три одливка данас постављених на јавним површинама. Друга два налазе се у Подгорици и Београду. На постаменту овог, “римског” пише: “Пјеснику, владици и принцу Црне Горе”.

Споменик се налази недалеко од Народног трга (Piazza дел Пополо), у непосредној близини споменика руском писцу Николају Гогољу, а наћи ћете га најлакше ако на Гугл мапама укуцате “Monument to Peter II Petrovic Njegos, Roma”.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је некад изгледао час физичког (ФОТО) Како је некад изгледао час физичког (ФОТО)
Прича о Аделини Павлини Ирби: Пола вијека бриге за српску сиротињу Прича о Аделини Павлини Ирби: Пола вијека бриге за српску сиротињу
Знате ли који је рок трајања магичних крпа? Знате ли који је рок трајања магичних крпа?
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 46m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    4h 35m
    1
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    12h 59m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    17h 12m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    15h 7m
    0