Град Источно Сарајево – синоним страдања и поновног рађања (ФОТО)

13.03.2023. 20:27
11
ИЗВОР: katera.news

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је, на свечаној сједници Скупштине града Источно Сарајево, поводом 30 година од његовог формалног настанка, да је ова сједница посвећен свим погинулим борцима и цивилима који су страдали за слободу и стварање Српског Сарајева.

Посветићемо је, додаје Ћосић, и свим грађанима који данас живе у Источном Сарајеву и учествују у његовом креирању и развоју - медицинским радницима, интелектуалцима, студентима који су се окупили око једне идеје, а то је овај град.

Он је истакао да су Срби скоро ни од чега кренули да стварају нови град, Српско Сарајево, али да нису били сами.

Ћосић је подсјетио да ће признања за допринос у развоју Источног Сарајева бити додијељена предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу, те да ће признање Грб Града бити додијељено Владама Републике Српске и Србије, као и Митрополији дабробосанској Српске православне цркве, за предан рад на очувању духовности и саборности православног српског народа Сарајевско-романијске регије.

- Посебна признања биће уручена општинским борачким организацијама, а захвалнице скупштинама шест градских општина и одборницима првог сазива Скупштине Српског града Сарајева – рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево је данас модеран град са шест градских општина - Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Трново, Источна Илиџа и Источни Стари Град, које имају своје специфичности које их чине лијепим мјестом за живот.

- Град Источно Сарајево данас има шест општина и 65.000 становника, као и оних 40.000 људи из Рогатице, Хан Пијеска, Фоче, Калиновика који гравитирају Источном Сарајеву - рекао је Ћосић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Предраг Крстовић

Мирко Шаровић, први посљератни градоначелник Српског Сарајева, подсјетио је да је прије 30 година, у хаотичном времену, група храбрих људи смогла снаге и организовала се и направила планове за градњу Српског Сарајева.

- Поставили смо урбанистичку визију. Тада се није чинило да ће да буде тако, али данас видимо да је Источно Сарајево административни центар и један од најважнијих градова у Републици Српској, а настао је на ледини – рекао је Шаровић.

Он се захвалио грађанима који су након Дејтонског споразума остали на подручју данашњег Источног Сарајева, те навео да су управо они једни од најзаслужнијих што је направљен град.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева од 2017. до 2020. године, истакао је да је ово велики јубилеј за Источно Сарајево, те да је ово дан када треба честитати, првенствено онима који су учествовали у његовом стварању, онима који су током егзодуса морали да напусте своје домове и онима који су на овом подручју живјели и прије ратних сукоба 1992. године. 

- Важно је похвалити визионарство људи који су у то вријеме донијели најважнију одлуку о формирању града, тада Српског, данас Источног Сарајева и подсјетити да у том времену нису сви били оптимистични да ћемо данас имати диван град који има перспективу – навео је он, те одао признање свим људима који су допринијели да град Источно Сарајево буде онакав какав је данас.

Милорад Вељовић, савјетник предсједника Србије Александра Вучића, захвалио се на добијеном признању истичићи да су Република Србија и Република Српска братске земље које ће бити ту једна за другу.

- Република Србија поштује територијални интегритет БиХ, али се никада неће одрећи братског народа у Републици Српској. Данас је Република Српска фактор стабилности на простору Балкана, а можда и шире – рекао је он.

Како истиче, Србија је данас економски много стабилнија и увијек ће помагати Србе који живе ван њених граница, прије свега у Републици Српској, Црној Гори, Македонији и дијаспори.

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је вечерас на свечаној сједници Резолуција о правцима даљег развоја у којој је посебно истакнуто све што овај град баштини кроз традицију и историју.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Свечана сједница одржава се поводом обиљежавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева 13. марта 1993. године.

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Ovo nije pošteno 15.03.2023. 13:48
    Ovo stvarno nije pošteno. Mnogi zaslužni ostadoše bez nagrada. Gdje je nagrada onima koji su omogućili da svi prijeratni industrijski giganti iz IS i dalje rade i u punom kapacitetu. Gdje je nagrada onima koji su omogućili da sve firme izvežene iz Sarajeva danas rade takođe punom parom. Gdje je nagrada onima koji su spriječili masovno naseljavanje iz Sarajeva u IS. Gdje je nagrada onima koji su omogućili da se kriminal svih vrsta, od sitnih krađa do droge, ubistava i sl. iskorijeni u IS. Gdje je nagrada onima koji su pomogli da većina intelektualno najpotentnije populacije iz prijeratnog Sarajeva danas naseljava IS a ne od Beograda od Novog Zelanda. Gdje je nagrada onima koji su pomogli da je IS modernim saobraćajnicama povezano sa ostatkom RS, Srbije i svijeta. Ovo su samo neki koji nisu pomenuti ovom svečanom prilikom, a svako bi trebalo. A i sami znate da ih ima još itekako mnogo. Stvarno nije pošteno.
  • Generic placeholder image
    Jane 14.03.2023. 09:46
    U prvom redu stoje dezerteri, profiteri i oni koji su sabotirali stvaranje Republike Srpske, rugali su kad je već stvorena a oni koji su je stvarali negdje u prikrajku i to samo poneki! Kažu: izginuli su najbolji da bi vladali najgori(Željka, Dodik, Klošarac, B Tomić, Koroman, Višković...). Bruka dovijeka!
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 14.03.2023. 08:10
    Sokolac je za ostale opštine bio grad,sa mnogim fabrikama,preduzećima,bolnicama,sve stranke su ga postepeno uništavale i ogoljavale.A da su bili iskreni mogli su na Sokocu organizovati nekoliko fakulteta kao što su Šumarstvo,Poljoprivreda,DIF,Saobraćajni,pa bi tek bili ravnopravni sa ostalima.Ovako se razvija Lukavica u kojoj muslimani kupuju 30% stanova i za 50 godina će opet protjerati srbe na Sokolac.
  • Generic placeholder image
    A 13.03.2023. 22:59
    Lokalci su krivi sto federalci kupuju stanove kod nas a zna se kako oni tjeraju srbe koji vjekovima zive u Sarajevu. Jednostavno graditi onoliko koliko srbi kupuju...
  • Generic placeholder image
    Leo 13.03.2023. 22:45
    Da li je ikoga sramota ovog cirkusa sa ovih slika...sta čekaju potomci žrtava...za koga su izginuli njihovi srodnici..i onda se pitamo sto zločinci nisu kažnjeni..U prvom redu "papa" i njegov rad će biti nagrađen...do njega unuka dzelata...onda predavač jasenovacke dokumentacije...Ovo je strasno da ne može biti strašnije.. tuga
  • Generic placeholder image
    pale 13.03.2023. 22:12
    Ovi sto su u prvom redu su ,,mnogo zasluzni,, za stvaranje Srpskog Sarajeva.😭
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 13.03.2023. 22:04
    Da da ovaj grad su stvorili upravo oni koji su prognani iz federalnog saraj'va a sada oni koji su nas protjerali dolaze za nama kupuju stanove u nasem Srpskom Sarajevu I ovdje zapocinju zivot kao da se nista desilo nije.Pa to je strasno.
  • Generic placeholder image
    Soko 13.03.2023. 21:52
    Ja, gledaj ovog Vukovića, što je nakvasao jadna ti majka!!
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 13.03.2023. 21:12
    Sokolac isključiti iz grada Istočno Sarajeva, em je daleko, nema logike a nemamo neke koristi od njega. A što napisa neko nemamo mi ni autobusku stanicu, propala opština. Bolje da nas priključe Rogatici da im budemo mjesna zajednica😂😂😂.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 13.03.2023. 20:45
    Za početak organizuj te autobsku liniju Sokolac-Kasindol u terminu kada je građanima najpotrebnije.
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 13.03.2023. 20:44
    Осим овог главоње са слике било их је још за сликање!
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
У септембру рођено 50 беба у Источном Сарајеву У септембру рођено 50 беба у Источном Сарајеву
Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО) Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО)
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    15h 15m
    17
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    5h 42m
    0
  • Куглоф
    2h 36m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    10h 40m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    7h 36m
    17