Шта се крије испод Кремља?

29.10.2023. 10:51
0
ИЗВОР: РТ Балкан

Највећа европска тврђава у самом центру Москве, Кремљ, није само историјски центар града – управо за његовим зидинама налази се званична резиденција предсједника Руске Федерације. Као и свака друга, и ова тврђава у себи крије многе тајне: вијековима круже приче како се испод темеља Кремља налазе тајни пролази и бункери, Метро – 2 и библиотека Ивана Грозног. Откривамо шта је од тога истина, а шта само мит.

Многи истраживачи и археолози посветили су своју каријеру истраживању Кремља, па чак и живот, покушавајући да испод површине земље пронађу библиотеку Ивана Грозног или подземне пролазе који ће водити у друге дијелове града. До данас остала је мистерија шта се заправо тамо крије и да ли је оно што је откривено, откривено тек да археолозима „замаже очи“, док се у позадини крије још мноштво неистражених и строго чуваних објеката. Приче и легенде које постоје око Кремља причају се вијековима, а оно што је сигурно јесте да занимљива открића тек предстоје, будући да истраживања још увијек трају. Које тајне крије подземље Кремља?

Град испод града и Метро – 2

Можда и омиљена легенда која се везује за подземље Кремља јесте она о постојању подземног града и Метроа -2 . Наводно, испод површине Црвеног трга налази се читав град, који има и сопствено звјездано небо, баш као у планетаријуму, док испод маузолеја Лењина лежи електротехнички систем огромне снаге који је омогућавао функционисање подземног града и метроа. Када је град направљен нико са сигурношћу не може рећи, а судећи по легендама које круже, саграђен је између 1940. и 1950. године, када су постојале озбиљне претпоставке да је Трећи свјетски рат на помолу: град испод града и посебан систем метроа обезбиједио би заштиту великом броју људи од нуклеарног напада.

Слика

Фото: Pinterest

Мрежа тајних пролаза и тунела

Оно што је сигурно јесте да се испод површине московског Кремља, као и сваке друге средњовјековне тврђаве, налази читава мрежа тајних пролаза и тунела, чији је један дио служио за одвод подземних вода. Међутим, најчешћа заблуда која се за овај систем везује јесте да ови пролази датирају још из времена дрвеног или бјелокаменог (кроз историју, Кремљ је био саграђен и од бијелог камена) Кремља који је саграђен у вријеме Дмитрија Донског – савремени Кремљ саграђен је за вријеме владавине Ивана Великог.

Крајем 15. вијека било је јасно да у изворном стању Кремљ не може да пружи заштиту у случају војних конфликата, будући да његове зидине не би могле издржати нова оштећења. Иван је позвао италијанске архитекте и грађевинце, који су Кремљ рестаурирали: направљени су подземни тунели и пролази, обновљене зидине и саграђени црква и дворац великог кнеза. Највећа мистерија крије се у тајном бункеру испод Троицке куле: наводно су Италијани конструисали бункер тако да буде повезан са ријеком Москвом, како би у случају напада на тврђаву владари могли да се безбиједно спусте до ријеке и успут послушају да ли непријатељ прави ископе како би минирао њене зидине.

Библиотека Ивана Грозног

Већ неколико вијекова археолози „разбијају главу“ како да пронађу „Либерију“, библиотеку Ивана Грозног. Цар Иван се 1560. година својом библиотеком похвалио пастору Јохану Ветерману, који је о њој писао као о најдрагоцјенијем драгуљу сакривеном под сводовима Кремља, а од тада, библиотеку безуспјешно траже. Према предвиђању, у њој се могу налазити и књиге невјероватне историјске и културне вриједности које су припадале Софији Палеолог, баби Ивана Грозног и сестричини посљедњег византијског императора, Константина XI Палеолога.

Ризнице блага

Подземље Кремља пројектовано је да одговара безбједносним захтјевима, који су чак и у стара времена били на највишем могућем нивоу. Владарске породице биле су врло имућне: злато, драго камење, скупоцјени накит који се са кољена на кољено преносио кроз вијекове – све се морало складиштити далеко од очију радознале послуге, али и, не дај боже, пљачки или пожара. За потребе чувања блага испод Кремља су постојали скривени пролази, подруми, као и четири посебно опремљене подземне просторије које су се простирале и до 50 метара дужине, од цигала и камена, претпоставља се за најврједније драгоцјености.

Слика

Фото: Pinterest

Најчуднији проналасци из подземља

Само постојање подземног дијела Кремља није нешто неуобичајено. Већина древних замкова и тврђава имала је просторије и испод површине земље, у којима су се најчешће чували оружје, намирнице и ствари од вриједности. Необични су најчешће проналасци из тих катакомби, које о прошлим временима, али и својим становницима откривају до тада непознате чињенице. Тако су, на примјер, у подземним дијеловима Кремља пронађени остаци војника у униформама, разне справе за мучење непријатеља, мистична коцка за коју се претпоставља да је служила за гатање, али и гробница са лутком у природној величини која је била обучена у свечане хаљине.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Око 200 људи заробљено у згради, терористи се забарикадирали Око 200 људи заробљено у згради, терористи се забарикадирали
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 37m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 19m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 13m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 8m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    11h 50m
    1