Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер"

13.01.2024. 12:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске упозорило је грађане да не отварају поруке сумњивог садржаја на апликацији "вибер", јер је примјећено да је у оквиру ове апликације актуелна "фишинг" кампања која има за циљ искориштавање броја телефона грађана за инсталирање "вибера" на другим уређајима.

Начин на који се фишинг линк шири је тај да грађани у апликацији "вибер" приме поруку са линком https://www.viber.com/activate_secondary/ или слично, саопштено је из МУП-а Српске.

- Након отварања овог линка, аутоматски се омогућава активација `вибера` на другом уређају, уз коришћење броја телефона од жртве - наводи се у саопштењу.

Порука са малициозним линком се најчешће дијели у оквиру "вибер" група, те може да буде послата и од познатог пошиљаоца чији је број телефона већ компромитован.

Из МУП-а Српске позивају грађане да, уколико приме поруку овог садржаја, да је не отварају, те да прво провјере ко их шаље, као и да покушају остварити комуникацију са пошиљаоцем на други начин, како би се увјерили да заиста постоји намјера за слање линка.

Да би грађани заштитили свој број, треба да отворе "вибер" апликацију на свом мобилном телефону, изаберу опцију "још" /море/, затим опцију "подешавања" /сеттингс/, те "налог" /аццоунт/.

- Изаберите `десктоп и таблет`, те ће те на овај начин приступити листи уређаја на којима је активан `вибер` налог регистрован са вашим бројем телефона. Са понуђене листе изаберите уређај који желите да деактивирате, те потврдите деактивацију када се то од вас затражи - поручили су из МУП-а Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
У недјељу јак и олујни вјетар У недјељу јак и олујни вјетар
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 18m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 51m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 26m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 35m
    0