Грађани Дубаија не размишљају о цијени горива

13.02.2022. 21:27
0
ИЗВОР: Танјуг

У времену оштре енергетске кризе у свијету и великом скоку цијене нафтних деривата, грађани Уједињених Арапских Емиратима, једног од највећих свјетских произвођача нафте и најразвијеније земље Персијског залива, имају привилегију да не брину о цијени горива, која у Дубаију, по литру износи нешто више од 70 динара (око 1,20КМ) .

На једној од пумпи у Дубаију, на траси најатрактивнијег ауто-пута Шеика Заједа, у разговору са екипом Танјуга возач признају да ни не прате цијене горива већ само допуњују своје резервоаре.

Становници Дубаија имају доста висок животни стандард тако да и не чуди њихова незаинтересованост за, како кажу, мале осцијалације у цијени.

У Дубаију се аутомобили углавном возе на бензин, који се продаје у двије варијанте специјал (95 октана) и супер (98 октана), који износе око 2,8 дирхама, док је цијена дизела по литру скоро три дирхама.

Иначе, за један долар се на мјењачницама, са урачунатом провизијом добија око 3,5 дирхама и око четири за један евро.

Један становник Дубаија је рекао да кад стане пумпу и не гледа у цијену већ само напуни резервоар до краја.

- Стандардна је цијена и за мој ауто је пун резервоар око 80 дирхама, што ми одговара, тако да и не проверавам цијену - рекао је он и додао да, ипак, цијена у посљедњем периоду иде мало на горе, као што се благо повећавају и остале цијене.

Други возач, такође, каже да су промјене мале и да за њега то не представља никакву разлику, али да примјећује да се цијена, ипак, мало повећава.

Гориво је јефтино и могу да га приуштим сваки дан, додао је он.

Један саговорник чији аутомобил користи бензин и који вози сваки дан вози, признаје да ни не зна која је тачно била цијена иако је управо наточио гориво.

Дубаи је постао најмодернији град глобални трговински и пословни центар, иако на својој територији има десетоструко мању производњу нафте од сусједног Абу Дабија, док преосталих пет емирата готово да немају нафту.

УАЕ производе у просјеку три милиона барела нафте и деривата дневно и имају резерве нафте од 100 милијарди барела.

Тако се отприлике 30 одсто БДП-а земље директно заснива на производњи нафте и гаса, која доприноси скоро 13 одсто вриједности њеног укупног извоза.

Резерве нафте у Емиратима су, према неким процјенама, шесте по величини у свијету, а по резервама природног гаса УАЕ су на седмом мјесту.

Просјечна плата у Дубаију је, према ранијим подацима, премашила 2. 500 евра, а његови становници кажу да све зависи од професије и да је сада можда и виша, пошто ту ради велики број странаца који су веома добро плаћени.

Због тога се у Дубаију возе модерни и „бијесни“ аутомобили и ријетко ко користи јавни градски превоз, углавном јефтина радна снага углавном из Индије, Филипина и из других азијских земаља.

Такси је прилично повољан вид превоза, са стартном цијеном од пет дирхама.

На примјер раздаљина у градском језгру Дубаија од тридесетак километара кошта око 15 евра, у зависности од гужве.

Цијене метроа су још повољнији, а се са метро картом на којој, на примјер, има 50 дирхама, може се обавити 10 вожњи.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 44m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 29m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 17m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 38m
    0