Грађани имају право да знају које пумпе их поткрадају

08.07.2022. 08:44
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Називи бензинских пумпи које профитирају на незаконитом повећању цијена и продаји неквалитетног горива морају бити јавно доступни, како би грађани који су преварени могли да реагују, те да убудуће заобилазе оне који лове у мутном.

Ово поручују саговорници Српскаинфо, који наглашавају да је потрошачима доста и то што литар плаћају скупље од 3,5 КМ, а камоли да их пумпаши још закидају незаконитим цијенама, док је о штети од куповине неквалитетног горива сувишно и говорити.

 Од марта 2022, због кршења уредбе о маржама, пумпе у Српској кажњене су са 1,56 милиона КМ, а поједине су литар продавале и до 30 фенинга скупље. С друге стране, лани и ове године нафташима је изречено скоро 700.000 КМ прекршајних налога због точења неквалитетног горива.

 

Упркос томе, из Инспектората Републике Српске не саопштавају њихове називе, уз напомену да су пумпе које су неосновано дизале цијене адекватно кажњене!?

“Саучесници у крађи”

Међутим, ако имена пумпи које крше закон остају под велом тајне, како потрошачи да знају које су их пумпе превариле, на основу чега би могли да траже обештећење?! На ово питање из Инспектората Републике Српске нисмо добили одговор.

Милко Грмуша, дипломирани правник и одборник у Скупштини Града Бањалука, наглашава да је ван памети да Инспекторат Републике Српске штити пумпе које крше законске норме.

– То је исто као кад имате убицу, и кажете – не смијемо да објавимо јавно да је то убица, јер ћемо га на неки начин повриједити!? То су подаци који се морају јавно саопштити. Нека из Инспектората Републике Српске наведу правну норму у било којем правном акту која их спречава да открију ове податке, које сам од њих тражио. И нека одговоре на питање да ли су икада изрекли мјеру забране рада било којој бензинској пумпи. Ако нису, а имали су основа, онда је Инспекторат Републике Српске саучесник у крађи грађана, која се дешава сад кад је најтеже. Наиме, ако гориво поскупљује, поскупљују и намирнице, јер је његова цијена основни инпут у формирању свих других цијена. По овоме, непрестано ћемо имати талас поскупљења и раст инфлације – упозорава за Српскаинфо Грмуша.

Додаје да потрошачи треба да знају да неко крши неку законску норму јер ће, можда, донијети одлуку да не иду да троше новац код њега.

– Међутим, чињеница је да су једна од најнетранспарентнијих група у БиХ нафташи, који апсолутно никада не образлажу цијену својих производа. Уопште не желе да комуницирају са јавношћу, јер знају да имају јака упоришта у институцијама и да им се може. С друге стране, несхватљиво је да државни органи, чији је посао да штите грађане, неће да саопште ко продаје лоше гориво. У том случају, грађани који докажу да проблем на ауту имају због неквалитетног горива, могу да туже Инспекторат Републике Српске, а сваком ко се одлучи на овај корак понудићу бесплатну правну помоћ – истиче Грмуша.

Наглашава да овдје нису у питању физичка, него правна лица, те да нема никаквих препрека да се објаве називи пумпи.

Закон се односи на физичка лица

И у Агенцији за заштиту личних података БиХ објашњавају да се, према Закону о заштити личних података, лични подаци односе на физичко лице.

– Самим тим, називи пумпи које су прекршајно кажњене и које точе неквалитетно гориво, као називи правних лица, не спадају у личне податке и нису у том смислу заштићени поменутим законом – каже за Српскаинфо директор ове агенције Драгољуб Рељић.

Међутим, у Инспекторату Републике Српске тврде да би јавно објављивање назива пумпи којима су издати прекршајни налози могло да утиче на исход поступака који ће се, евентуално, водити или се у овом тренутку воде пред надлежним судовима.

– Већина кажњених пумпи је, по издавању прекршајног налога, затражила судско одлучивање. Зато сматрамо да треба сачекати исход пресуда, како не бисмо себе довели у прилику да се ставимо изнад надлежног суда, те да избјегнемо преурањену квалификацију. Такође, купци ће моћи бити обештећени након судских спорова у којима су пумпе тражиле судско одлучивање – кажу за Српскаинфо у Инспекторату Републике Српске, не наводећи на који начин када нису објављена имена кажњених пумпи.

Поврат новца

Из удружења потрошача упозоравају да је вријеме да се објави листа свих пумпи које су незаконито повећавале цијене, те да потрошачи имају право на поврат бесправно наплаћеног новца.

– У кризи која је незапамћена на нашим просторима, грађанима додатну муку представљају пумпе које подизањем цијена горива још више продубљују ионако тешку ситуацију. Подржавамо рад инспекцијских органа, али се питамо зашто се не објави листа прекршиоца! Занима нас да ли ће потрошачи добити свој новац који су пумпе присвојиле незаконито или ће се испоставити да ћемо још једном платити све казне које су изречене њима – поручују из приједорског Удружења за заштиту потрошача „Дон“.

У Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске такође сматрају да свака пумпа која незаконито послује мора да буде јавно именована.

– Како год смо ми на тапету кад не платимо обавезе, не видим зашто се крију називи пумпи које манипулишу цијенама или продају лоше гориво. На примјер, превозници са резервоаром горива које успу у Аустрији пређу 200 километара више него истом количином коју купе у БиХ!? Толико о неком наводном квалитету на нашим пумпама… Дакле, јавно треба прозвати све који раде мимо закона, да би возачи могли да их заобиђу у широком луку – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Никола Грбић.

Из Удружења дистрибутера нафтних деривата Републике Српске недавно су саопштили да је чињеница да неки дистрибутери крше прописане марже, али да већина пумпи, ипак, ради у складу са законом.

За разлику од Српске, Федерална управа за инспекцијске послове редовно објављује називе бензинских пумпи за које се утврди да су прекршили марже.

“ЗАБРАНИТИ ИМ РАД”

Постоје бензинске пумпе које нису ни платиле казне за незаконито пословање, што би Инспекторат Републике Српске требало да саопшти.

– Такође, закон каже да вам, ако понављате пропусте због којих сте новчано кажњени, може бити забрањен рад у трајању три мјесеца, па ви видите да ли ћете наставити да кршите те норме. А ми да имамо податке ко крши закон, веома брзо би удружења потрошача, средства јавног информисања и јавност, уопште, могли да кажу – овако више не иде, не можете да их кажњавате само новчано. Јер, они у року осам дана плате, а та новчана казна им ништа не значи у финансијском погледу, јер све то надокнаде. Хајде, онда, да их кажњавамо тако да три мјесеца не раде – предлаже Грмуша.

Додаје да нико никада није објаснио због чега су цијене нафте на свјетском тржишту за 10 година нешто мало порасле, а код нас гориво константно поскупљује.

– Ако нафташи имају аргумент да их држава или рафинерије притишћу, онда треба да изађу у јавност, па да ми можемо реаговати према тим групама – поручује Милко Грмуша.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 08.07.2022. 12:13
    Sipam 30kg plina, pratim u prosla 2 mjeseca po bordu potrosim 22kg, 23kg a do poskupljenja bilo je na prihvatljivih 25.5 do 27kg plina.
Повезане вијести
Почело повећање цијена горива у Српској Почело повећање цијена горива у Српској
Нови раст цијена горива у Српској Нови раст цијена горива у Српској
Поскупљује гориво у Српској Поскупљује гориво у Српској
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 45m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    8h 9m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    6h 24m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 53m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    8h 3m
    0