Грађани Источног Сарајева упознати о раду удружења „Перспектива плус“

18.09.2019. 19:22
0
ИЗВОР: СРНА

Представници Удружења "Перспектива плус" из Источног Сарајева, које броји око 50 чланова, упознали су данас грађане о својим планираним активностима које подразумијевају унапређење положаја и помоћи угроженим категоријама.

Члан Удружења Винка Берјан навела је да су укључени и у акцију превентиве у лијечењу женских болести, односно рака дојке, те су грађане упознали о програму "Мисли ружичасто - заједно смо једно".

-Удружење је са Фондацијом `Цуре` из Сарајева подржало акцију која се спроводи у цијелој БиХ, а 29. септембра биће одржана трка/шетња за здравље. Корист ове акције је што ће крајем октобра и почетком новембра бити омогућено кориштење покретног мамографа, којим ће руководити стручно особље и биће организоване посјете локалним заједницама - истакла је Берјанова.

Берјанова је додала да ће на тај начин женама из руралних подручја бити омогућен превентивни преглед, што је изузетно важно, имајући у виду колико је то корисно у раном откривању рака дојке.

Предсједник "Перспективе плус" Рајка Симанић изјавила је новинарима да је Удружење основано прије три мјесеца с циљем унапређења положаја и помоћи угроженим категоријама у друштву.

Симанићева је напоменула да је у току припрема пројекта о здравом старењу, који ће бити реализован у сарадњи са Центром за социјални рад Источна Илиџа.

-Надамо се да ће то бити реализовано убрзо, а биће укључене незапослене жене - рекла је Симанићева.

Она је навела да је у припреми и пројекат који се односи на менторство, односно помоћ дјеци са потешкоћама у развоју.

-Ријеч је о анимирању старије дјеце која могу да помогну дјеци са потешкоћама у развоју да буду њихови ментори, пријатељи и помогну им да лакше прођу кроз тежак период - истакла је Симанићева.

Она је додала да је до сада организовано и предавање о Приједлогу закона о заштити од насиља у породици, те других важних питања из тог домена.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да локална заједница подржава рад "Перспективе плус" од оснивања и да ће тако остати, те позвао и друге општине са подручја града Источно Сарајево да подрже ово удружење.

Удружење "Перспектива плус" за сада нема просторије, а грађани додатне информације о њима могу да пронађу на "Фејсбук" страници.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    21h 17m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    11h 13m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    23h 4m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    18h 44m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    22h 4m
    0