Građani Istočnog Sarajeva upoznati o radu udruženja „Perspektiva plus“

18.09.2019. 19:22
0
IZVOR: SRNA

Predstavnici Udruženja "Perspektiva plus" iz Istočnog Sarajeva, koje broji oko 50 članova, upoznali su danas građane o svojim planiranim aktivnostima koje podrazumijevaju unapređenje položaja i pomoći ugroženim kategorijama.

Član Udruženja Vinka Berjan navela je da su uključeni i u akciju preventive u liječenju ženskih bolesti, odnosno raka dojke, te su građane upoznali o programu "Misli ružičasto - zajedno smo jedno".

-Udruženje je sa Fondacijom `Cure` iz Sarajeva podržalo akciju koja se sprovodi u cijeloj BiH, a 29. septembra biće održana trka/šetnja za zdravlje. Korist ove akcije je što će krajem oktobra i početkom novembra biti omogućeno korištenje pokretnog mamografa, kojim će rukovoditi stručno osoblje i biće organizovane posjete lokalnim zajednicama - istakla je Berjanova.

Berjanova je dodala da će na taj način ženama iz ruralnih područja biti omogućen preventivni pregled, što je izuzetno važno, imajući u vidu koliko je to korisno u ranom otkrivanju raka dojke.

Predsjednik "Perspektive plus" Rajka Simanić izjavila je novinarima da je Udruženje osnovano prije tri mjeseca s ciljem unapređenja položaja i pomoći ugroženim kategorijama u društvu.

Simanićeva je napomenula da je u toku priprema projekta o zdravom starenju, koji će biti realizovan u saradnji sa Centrom za socijalni rad Istočna Ilidža.

-Nadamo se da će to biti realizovano ubrzo, a biće uključene nezaposlene žene - rekla je Simanićeva.

Ona je navela da je u pripremi i projekat koji se odnosi na mentorstvo, odnosno pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju.

-Riječ je o animiranju starije djece koja mogu da pomognu djeci sa poteškoćama u razvoju da budu njihovi mentori, prijatelji i pomognu im da lakše prođu kroz težak period - istakla je Simanićeva.

Ona je dodala da je do sada organizovano i predavanje o Prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u porodici, te drugih važnih pitanja iz tog domena.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da lokalna zajednica podržava rad "Perspektive plus" od osnivanja i da će tako ostati, te pozvao i druge opštine sa područja grada Istočno Sarajevo da podrže ovo udruženje.

Udruženje "Perspektiva plus" za sada nema prostorije, a građani dodatne informacije o njima mogu da pronađu na "Fejsbuk" stranici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 49m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 54m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 46m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    23h 16m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    11h 0m
    0