Грађани на протесту затражили дугорочно рјешавање проблема водоснабдијевања

05.10.2021. 19:01
3
ИЗВОР: Катера

Становници Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе окупили се данас у послијеподневним сатима на најављеном протесту због редукција воде у ове двије општине, које су данас званично и окончане.

Организатори овог мирног протеста изразили су незадовољство због осмочасовних дневних редукција воде, које су трајале готово читав септембар мјесец.

Једна од организатора скупа Сунчица Ковачевић рекла је новинарима да разлог за одржавање овог протеста лежи управо у редукцијама воде, које су према њеним ријечима, трајале 28 дана по осам часова.

Слика

Фото: Катера

- Редукције су се неизмјенично јављале дању и ноћу, а у неким домаћинствима су трајале и по 16 часова, што је наше стрпљење довело до граница и угрозило остваривање наших елементарних људских права - рекла је Ковачевићева.

Она је демантовала наводе да се ради о политички мотивисаном скупу, те додала да никад није била члан ниједне политичке партије.

- Због тога ћу искористити све доступне правне механизме, како би се то јавно демантовало и како би одговорни одговарали за пласиране неистине у јавности - навела је Ковачевићева.

Ковачевићева је истакла да је данашњи протест оправдао један од задатих циљева незадовољних грађана, те додала да је укидање редукција воде, према њеном мишљењу, само привремено рјешење.

- Престанак редукција воде поздрављамо и изражавамо задовољство, а други наш захтјев се односио на покретање надзора од стране надзорног одбора предузећа које треба да утврди стварни разлог за увођењем редукција воде - рекла је Ковачевићева.

Она додаје да незадовољни грађани не вјерују да су проблеми попут дугих сушних периода, мањка кишних падавина и других стварни разлози увођења редукција.

Један од незадовољних грађана који се новинарима представио као Марко Марковић, рекао је да му је драго што су редукције укинуте, али сматра да то није дугорочно рјешење.

Слика

Фото: Катера

- Проблеме треба дугорочно рјешавати, а основни проблем је то шта остављамо овој дјеци. Једна по једна ријека нестају, требамо чувати воду - рекао је он и додао да, некада велике ријеке, Жељезница и Касиндолска ријека данас изгледају као потоци.

Ни његова суграђанка Невена Грабовац не сматра да је укидање редукција трајно рјешење, те истиче да је вечерас присуствовала протесту из разлога што је жељела да искаже своје незадовољство због увођења редукција воде.

Она каже да грађани не требају прихватити све што им се "сервира", те сматра да је укидање редукција воде само привремено рјешење да се грађанима "замажу очи".

Подсјећамо, КП "Водовод и канализација" од данас је укинуо редукције воде на територији општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

КП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево је у претходном периоду реализовало низ активности у обезбијеђивању додатних количина воде, као алтернативу смањеном протоку изворишта Тилава, узрокованом дугим сушним периодом. 

У систем водоснабдијевања уведено је извориште Топличина, као и извориште Касиповац,  успостављена је и веза цјевовода града Источно Сарајево са градом Сарајево, те је на тај начин обезбијеђено довољно воде за несметано снабдијевање Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Из КП "Водовод и канализација" свакодневно апелују на рационалну потрошњу воде.

Кажу да би нерационална потрошња воде довела до дефицита у дотоку са доступних изворишта у односу на потрошњу чиме би били принуђени на одређене манипулације на мрежи како би заштитили филтерско постројење и саму мрежу. 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Marko 06.10.2021. 08:12
    Sekula je sve rekao, komenatar za 10! Pitanje je samo kad u Sarajevu budu redukcije, kao što su bile prošle godine, gdje će prvo zavrnuti?!
  • Generic placeholder image
    Секула 05.10.2021. 21:47
    Грађани Источног Сарајева заслужују редукције и то још драстичније. Нико да изађе на протест, права срамота и доказ колико су глупи и затуцани. Ни једног власника кафића, аутопраоница, продавница, тржних центара. Сви пексинава образа и усране гузице, а не треба им вода. Ови данас пустили воду, заправо су прикључили Добрињу на сарајевски водо-систем, па ћемо куповати ту воду. Врх лицемјерја је вијест у медијима да је протест политички мотивисан.
    Оно мало нормалних треба да преживи ово лудило или пасош и .......
  • Generic placeholder image
    Алцхајмер 05.10.2021. 20:37
    Ја заборавио на протест, кад ће опет?
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 1m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 10m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 49m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 17m
    0