Građani na protestu zatražili dugoročno rješavanje problema vodosnabdijevanja

05.10.2021. 19:01
3
IZVOR: Katera

Stanovnici Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže okupili se danas u poslijepodnevnim satima na najavljenom protestu zbog redukcija vode u ove dvije opštine, koje su danas zvanično i okončane.

Organizatori ovog mirnog protesta izrazili su nezadovoljstvo zbog osmočasovnih dnevnih redukcija vode, koje su trajale gotovo čitav septembar mjesec.

Jedna od organizatora skupa Sunčica Kovačević rekla je novinarima da razlog za održavanje ovog protesta leži upravo u redukcijama vode, koje su prema njenim riječima, trajale 28 dana po osam časova.

Slika

Foto: Katera

- Redukcije su se neizmjenično javljale danju i noću, a u nekim domaćinstvima su trajale i po 16 časova, što je naše strpljenje dovelo do granica i ugrozilo ostvarivanje naših elementarnih ljudskih prava - rekla je Kovačevićeva.

Ona je demantovala navode da se radi o politički motivisanom skupu, te dodala da nikad nije bila član nijedne političke partije.

- Zbog toga ću iskoristiti sve dostupne pravne mehanizme, kako bi se to javno demantovalo i kako bi odgovorni odgovarali za plasirane neistine u javnosti - navela je Kovačevićeva.

Kovačevićeva je istakla da je današnji protest opravdao jedan od zadatih ciljeva nezadovoljnih građana, te dodala da je ukidanje redukcija vode, prema njenom mišljenju, samo privremeno rješenje.

- Prestanak redukcija vode pozdravljamo i izražavamo zadovoljstvo, a drugi naš zahtjev se odnosio na pokretanje nadzora od strane nadzornog odbora preduzeća koje treba da utvrdi stvarni razlog za uvođenjem redukcija vode - rekla je Kovačevićeva.

Ona dodaje da nezadovoljni građani ne vjeruju da su problemi poput dugih sušnih perioda, manjka kišnih padavina i drugih stvarni razlozi uvođenja redukcija.

Jedan od nezadovoljnih građana koji se novinarima predstavio kao Marko Marković, rekao je da mu je drago što su redukcije ukinute, ali smatra da to nije dugoročno rješenje.

Slika

Foto: Katera

- Probleme treba dugoročno rješavati, a osnovni problem je to šta ostavljamo ovoj djeci. Jedna po jedna rijeka nestaju, trebamo čuvati vodu - rekao je on i dodao da, nekada velike rijeke, Željeznica i Kasindolska rijeka danas izgledaju kao potoci.

Ni njegova sugrađanka Nevena Grabovac ne smatra da je ukidanje redukcija trajno rješenje, te ističe da je večeras prisustvovala protestu iz razloga što je željela da iskaže svoje nezadovoljstvo zbog uvođenja redukcija vode.

Ona kaže da građani ne trebaju prihvatiti sve što im se "servira", te smatra da je ukidanje redukcija vode samo privremeno rješenje da se građanima "zamažu oči".

Podsjećamo, KP "Vodovod i kanalizacija" od danas je ukinuo redukcije vode na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

KP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Sarajevo je u prethodnom periodu realizovalo niz aktivnosti u obezbijeđivanju dodatnih količina vode, kao alternativu smanjenom protoku izvorišta Tilava, uzrokovanom dugim sušnim periodom. 

U sistem vodosnabdijevanja uvedeno je izvorište Topličina, kao i izvorište Kasipovac,  uspostavljena je i veza cjevovoda grada Istočno Sarajevo sa gradom Sarajevo, te je na taj način obezbijeđeno dovoljno vode za nesmetano snabdijevanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Iz KP "Vodovod i kanalizacija" svakodnevno apeluju na racionalnu potrošnju vode.

Kažu da bi neracionalna potrošnja vode dovela do deficita u dotoku sa dostupnih izvorišta u odnosu na potrošnju čime bi bili prinuđeni na određene manipulacije na mreži kako bi zaštitili filtersko postrojenje i samu mrežu. 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Marko 06.10.2021. 08:12
    Sekula je sve rekao, komenatar za 10! Pitanje je samo kad u Sarajevu budu redukcije, kao što su bile prošle godine, gdje će prvo zavrnuti?!
  • Generic placeholder image
    Sekula 05.10.2021. 21:47
    Građani Istočnog Sarajeva zaslužuju redukcije i to još drastičnije. Niko da izađe na protest, prava sramota i dokaz koliko su glupi i zatucani. Ni jednog vlasnika kafića, autopraonica, prodavnica, tržnih centara. Svi peksinava obraza i usrane guzice, a ne treba im voda. Ovi danas pustili vodu, zapravo su priključili Dobrinju na sarajevski vodo-sistem, pa ćemo kupovati tu vodu. Vrh licemjerja je vijest u medijima da je protest politički motivisan.
    Ono malo normalnih treba da preživi ovo ludilo ili pasoš i .......
  • Generic placeholder image
    Alchajmer 05.10.2021. 20:37
    Ja zaboravio na protest, kad će opet?
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 9m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    23h 42m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 23m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 23m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 13m
    0