Грађани Српске до краја године могу мијењати изабраног љекара

04.10.2020. 09:39
0
ИЗВОР: СРНА

Грађани Републике Српске имају могућност да од овог мјесеца до краја децембра промијене изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога на једноставан начин - без навођења разлога промјене, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

Из ФЗО подсјећају грађане да би, уколико из било којег разлога желе да промијене изабраног доктора, најбоље било да то ураде у такозваном редовном периоду за промјену љекара, јер је процедура много једноставнија.

-Потребно је попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и овјерити их у Фонду и при томе није потребно наводити разлоге промјене породичног доктора, педијатра или гинеколога, што је иначе потребно навести ако се доктор мијења мимо овог периода-, појашњавају у ФЗО.

Како се наглашава, и грађани који се још нису регистровали у тим породичне медицине, требало би да то ураде у овом периоду, до краја године.

У ФЗО наводе да је изузетно значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава за здравствену заштиту коју пружају грађанима.

-Код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе на прегледе од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар, тада није потребно чекати наредну годину-, напомињу у ФЗО.

Доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, истучу у ФЗО, али само у одређеним околностима и тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, на примјер усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду и другог.

Из ФЗО подсјећају да грађани могу да изаберу породичног доктора, гинеколога или педијатра, у оним здравственим установама, јавним и приватним, које са Фондом имају потписан уговор.

Коментари 0
Повезане вијести
За више здравствених услуга довољна упутница породичног љекара За више здравствених услуга довољна упутница породичног љекара
Заказивање магнетне резонанце од 1. новембра код породичног љекара Заказивање магнетне резонанце од 1. новембра код породичног љекара
До краја децембра могућа промјена доктора породичне медицине без навођења разлога До краја децембра могућа промјена доктора породичне медицине без навођења разлога
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 31m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 53m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 8m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 1m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 7m
    1