Грађани Српске купују на граме и само оно што морају

24.07.2020. 20:23
0
ИЗВОР: srpskainfo

Грађани Српске константно су на удару поскупљења како основних животних намирница, тако и роба широке потрошње, те услуга, а поједина храна је, у односу на исти период лани, скупља и за више од 20 одсто.

У јуну су, у поређењу са истим мјесецом прошле године, највише скочиле цијене сухомеснатих производа, те воћа и поврћа, али су скупљи и готово сви други артикли, као и јела и пића у угоститељским објектима.

Подаци Завода за статистику РС показују да је, примјера ради, у овом периоду килограм сувог свињског врата са 15,15 поскупио на 18,89 КМ, или за 24,7 одсто.

Цијена килограма шункарице је порасла за скоро девет, а мортаделе за 18,5 одсто.

Шећер је поскупио за осам одсто, уље 14,4 одсто, паприка 11, а парадајз за 16,6 одсто, док је цијена јабука већа за чак дупло.

Поскупили су, додуше у мањем износу, и рижа, брашно, хљеб, тоалетни сапун, детерџент за веш.

Такође, цијене су подигли и угоститељи, па грађани скупље плаћају како напитке, те алкохолна и безалкохолна пића, тако и пите, торте и колаче, те готова јела.

Угоститељи и трговци потврдили су за "Српскаинфо" да су цијене поменутих роба у највећој мјери повећане уназад пар мјесеци, што је, како наглашавају, добрим дијелом посљедице и епидемије корона вируса.

У Асоцијацији самосталних трговинских радње бањалучке регије истичу да је, свакако, највише поскупило воће и поврће.

– Код осталих прехрамбених намирница и роба широке потрошње ријеч је о поскупљењима у мањим износима, која постају видљива након нека три мјесеца, када уочимо да је нешто поскупило за, нпр., десет одсто. Једино не расте цијена сировог меса – каже предсједник ове асоцијације Богдан Марјановић.

Према његовим ријечима, ако гориво и даље буде поскупљивало, немонован ће бити и пораст цијена у трговинама.

– С друге стране, грађани уназад пар мјесеци, због епидемије, смањују потрошњу. Страх и неизвјесност тјерају их да купују само оно најосновније, како би сачували нешто новца за не дај боже. Тако, и даље се углавном купују, и куповаће се, брашно, хљеб, шећер, уље и остале основне намирнице, док људи остало купују ријетко, и у мањим количинама. Трговци, с друге стране, да би надокнадили губитке, иду са поскупљењима – наглашава Марјановић.

У удружењима потрошача потврђују да је у Српској све поскупило, а да посебан проблем за грађане представља скок цијена хране, коју свакодневно купују.

– Примјера ради, седмична куповина сада је скупља за пет КМ, а мјесечна за неких 20 КМ. То јесте пуно, кад неко зарађује 650 КМ, па кад тих 20 КМ може да надомјести само ако се одрекне неке друге потребе. О пензионерима је сувишно и говорити – поручује извршна директорица Удружења за заштиту потрошача „Дон“ из Приједора Муриса Марић.

Она додаје да су износи поскупљења значајнији, него што то показује званична статистика.

– Имамо свакодневна тиха поскупљења која, кад се наберу, за многе грађане значе прилично оптерећење. А поскупиле су и поскупљују све намирнице, а посебно сезонско воће и поврће, док су  цијене порасле и у кафанама и ресторанима, због чега је логично да ће и потрошња бити мања – истиче Марићева.

Корона подигла трошкове

У Удружењу угоститеља РС наглашавају да су кафеџије морале да иду са повећањем цијена.

– Разлог је повећање трошкова, прије свега због набавке средстава за дезинфекцију и маски за особље, али и због пораста набавних цијена. Примјера ради, средства за чишћенеј и дезинфекцију су раније коштала 70, а сад дупло толико. Такође, ако неки локал има седам-осам конобара, за маске дневно оде 10 КМ – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Жељко Татић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    10h 39m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    12h 58m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 25m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 5m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    8h 46m
    0