Грађани Српске платиће цех енормног поскупљења струје за трговце

23.12.2021. 21:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Због поскупљења струје за привреду у Републици Српској, њени грађани од 1. јануара наредне године могу очекивати нови талас поскупљења хране и животних намирница, поручују трговци.

Трговцима је Електропривреда Српске понудила струју по цијени од 67 евра по мегават часу, што више за 90 одсто у односу на цијену коју сада плаћају.

У Удружењу послодаваца трговине Републике Српске кажу како је трошак за струју један од највећих који трговине и маркети имају у свом раду, те да ће се поскупљење на крају “фактурисати” потрошачима.

- Послије трошкова за плате радницима, издвајања за струју су на другом мјесту у укупним обавезама које имамо. Ако струја поскупи за дупло, колико се наводи у приједлозима уговора онда се то директно рефлектује на цијене. Да би трговци то могли плаћати, присиљени су повећати цијене својих производа - кажу за Capital у овом Удружењу.

Они инсистирају да цијена електричне енергије за трговце буде иста као за остала привредна друштва у Српској, а која износи 53 евра по мегават часу.

- Тражимо да поскупљење буде постепено како не би дошло до великог шока за потрошаче који су ове године изложени великом расту цијена. Са овим се долијева уље на ватру, а одабрани тајминг је погрешна и нехуман према грађанима - поручују трговци.

Подсјећамо, док привреда и грађани са разочарењем гледају на одлуку да се иде у ново поскупљење струје у Влади Српске то називају корекцијом, док се у Електропривреди хвале како ће струја и даље бити најјефтинија у региону.

Све што је Влада Републике Српске у овој години учинила како би заштитила потрошаче, је да је увела марже на основне животне намирнице у малопродаји.

Међутим, како се испоставило, а како смо то и најављивали, у питању је одлука која на тржишту није изазвала никакво појефтињење.

Коментари 0
Повезане вијести
Нафта појефтинила због страха од рецесије Нафта појефтинила због страха од рецесије
У Српској највећа просјечна плата исплаћена у мају 1.537 КМ У Српској највећа просјечна плата исплаћена у мају 1.537 КМ
Сточари поручују да цијена свињетине неће падати Сточари поручују да цијена свињетине неће падати
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 24m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  16h 32m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 25m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 10m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 11m
  0