Грађани Српске се све више задужују за потрошњу

03.02.2022. 20:17
0
ИЗВОР: CAPITAL.ba

Укупни кредити за општу потрошњу које су грађанима Српске пласирале банке из Републике Српске и организациони дијелови из ФБиХ на крају септембра прошле године износили су 2,4 милијарде КМ и већи су за 111,7 милиона КМ или пет одсто у односу на крај 2020. године.

Подаци Агенције за банкарство Републике Српске показују забрињавајући тренд да су кредити за општу потрошњу доминантни када је у питању задуживање грађана.

Тако се од укупних кредита грађанима, који износе 3,5 милијарди КМ, чак 2,4 милијарде односи на кредите за општу потрошњу.

- Према намјенској структури кредита пласираних грађанима за општу потрошњу, ненамјенски готовински кредити чине 90,8 одсто и већи су за 111,9 милиона КМ или пет одсто у односу на крај 2020. године, док је дошло до смањења кредита за куповину робе широке потрошње за 10 одсто и кредита за куповину аутомобила за четири у односу на крај 2020. године - наводи се у извјештају Агенције.

Економиста Александар Љубоја каже за Capital да је пандемија корона вируса оставила посљедице и да на то указује и податак о повећању кредита за општу потрошњу.

- Пандемија је учинила своје. Имали смо једну нестабилност када су људима смањивана примања или нису добијали плату никако и онда је долазило до гомилања обавеза. Оне су одгађање и сада када долази до благе стабилизације, долазимо до тога да се неки заостаци, па чак и доспјели кредити, покушавају ријешити новим кредитима и то је општа појава. Анализе које сам пратио показују да је слична ситуација и у Србији и Хрватској - казао је Љубоја.

Он је истакао повећању задуживањаза потрошњу допринијела и сложена економска ситуација која је додатно погоршана због пандемије.

Према подацима Агенције за банкарство кредитна задуженост по глави становника је на крају трећег квартала прошле године износила 2.737 КМ и већа је за 176 КМ у односу на крај 2020. године када је износила 2.561 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Скупштина дала коначно име - Република Српска Скупштина дала коначно име - Република Српска
Дизел у Српској пао испод три марке Дизел у Српској пао испод три марке
Пожари у Српској за пола године однијели 11 живота Пожари у Српској за пола године однијели 11 живота
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 8m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 4m
  12
 • Сунцобран убио жену
  4h 52m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 59m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 15m
  0