Građani Srpske se sve više zadužuju za potrošnju

03.02.2022. 20:17
0
IZVOR: CAPITAL.ba

Ukupni krediti za opštu potrošnju koje su građanima Srpske plasirale banke iz Republike Srpske i organizacioni dijelovi iz FBiH na kraju septembra prošle godine iznosili su 2,4 milijarde KM i veći su za 111,7 miliona KM ili pet odsto u odnosu na kraj 2020. godine.

Podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske pokazuju zabrinjavajući trend da su krediti za opštu potrošnju dominantni kada je u pitanju zaduživanje građana.

Tako se od ukupnih kredita građanima, koji iznose 3,5 milijardi KM, čak 2,4 milijarde odnosi na kredite za opštu potrošnju.

- Prema namjenskoj strukturi kredita plasiranih građanima za opštu potrošnju, nenamjenski gotovinski krediti čine 90,8 odsto i veći su za 111,9 miliona KM ili pet odsto u odnosu na kraj 2020. godine, dok je došlo do smanjenja kredita za kupovinu robe široke potrošnje za 10 odsto i kredita za kupovinu automobila za četiri u odnosu na kraj 2020. godine - navodi se u izvještaju Agencije.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže za Capital da je pandemija korona virusa ostavila posljedice i da na to ukazuje i podatak o povećanju kredita za opštu potrošnju.

- Pandemija je učinila svoje. Imali smo jednu nestabilnost kada su ljudima smanjivana primanja ili nisu dobijali platu nikako i onda je dolazilo do gomilanja obaveza. One su odgađanje i sada kada dolazi do blage stabilizacije, dolazimo do toga da se neki zaostaci, pa čak i dospjeli krediti, pokušavaju riješiti novim kreditima i to je opšta pojava. Analize koje sam pratio pokazuju da je slična situacija i u Srbiji i Hrvatskoj - kazao je Ljuboja.

On je istakao povećanju zaduživanjaza potrošnju doprinijela i složena ekonomska situacija koja je dodatno pogoršana zbog pandemije.

Prema podacima Agencije za bankarstvo kreditna zaduženost po glavi stanovnika je na kraju trećeg kvartala prošle godine iznosila 2.737 KM i veća je za 176 KM u odnosu na kraj 2020. godine kada je iznosila 2.561 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 29m
    0
  • Krađa u Palama
    9h 47m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    6h 14m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    9h 2m
    0
  • Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
    8h 55m
    0