Грађанима Српске се одгађа ревакцинација руском вакцином

10.06.2021. 19:52
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска од руског произвођача наручила је и платила 400.000 Спутњик Ве вакцина прије неколико мјесеци, а до сада је добила тек четвртину. Зато што тренутно нема довољно друге дозе ове вакцине, одгађа се ревакцинација грађана.

Домови здравља у Српској посљедњих дана обавјештавају пацијенте који су примили прву дозу вакцине Спутњик и имају заказану ревакцинацију да ће друга компонента руске вакцине каснити.

Чим друга компонента вакцине буде испоручена у Републику Српску, грађани ће бити обавијештени и позвани на ревакцинацију, саопштили су и из Института за јавно здравство РС. Забринуте грађане, који су се до сада ревакцинисали на 21. дан, позивају на стрпљење и разумијевање, наводећи како су најновија истраживања руског Института Гамалеја потврдила да се друга доза вакцине Спутњик Ве може дати и до 90 дана послије пријема прве дозе. У складу са овим истраживањем, кажу, прилагођена је и испорука друге компоненте вакцина.

– Како се наводи у њиховом саопштењу, доказано је да повећање интервала између прве и друге дозе не утиче на снагу имуног одговора. У неким случајевима се чак појачава и продужава трајање имуног одговора на вирус корона. С обзиром на изузетно велику потражњу за вакцином међу становништвом, ова одлука ће значајно убрзати имунизацију првом дозом вакцине – поручили су из Института.

Према подацима ове институције, Српска је до сада набавила 74.000 доза прве и 25.300 доза друге компоненте вакцина Спутњик Ве. 

– Здравственим установама испоручено је 45.515 доза прве и 24.075 доза друге компоненте вакцина. Тренутно на располагању имамо 28.485 доза прве и 1.225 доза друге компоненте вакцина – рекли су из Института за Српскаинфо, додавши ипак како до краја ове седмице очекују да стигну додатне количине вакцина Спутњик Ве.

У Бијељини тренутно око 1.000 људи чека другу дозу руске вакцине, потврдили су нам у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља у том граду, додајући да су прошле седмице почели да обавјештавају грађане како ће ревакцинација бити пролонгирана.

– Када смо сазнали од Института да ће каснити испорука вакцина, истог тренутка смо почели да позивамо грађане и наилазимо на њихово максимално разумијевање. Генерално, интересовање грађана у Бијељини за вакцинацију је велико и сам процес протиче у реду, у складу с плановима и доступности вакцина – рекли су из ХЕС-а.

До сада је у Бијељини првом дозом вакцинисано преко 7.500 људи, а ревакцинисано 2.500 грађана.

У требињском Дому здравља прецизирају да до 22. јуна имају обезбијеђене дозе за ревакцинацију Спутњиком.

– Уколико добијемо званичан допис од Института о повећању временског размака између прве и друге дозе Спутњик Ве вакцине, вакцинисани грађани ће бити обавијештени о новом термину друге дозе – рекла је директорка ДЗ Маја Мићуновић.

Истовремено, каже, за вакцине АстраЗенека, Фајзер и Синофарм обезбијеђене су све планиране вакцине за другу дозу вакцинације. 

– Дом здравља Требиње ради кампањску вакцинацију. То значи да процес вакцинације за све вакцине које добијемо од Института одрадимо у једном дану, а што уједно значи и лакше планирање процеса ревакцинације – појаснила је Мићуновићева.

Подсјетимо, према досадашњим искуствима, ниво антитијела који се јављају након прве дозе вакцине није довољан за потпуну заштиту. Зависно од произвођача вакцине, особа је у потпуности заштићена тек седам до 15 дана након пријема друге дозе вакцине.

– У појединим земљама гдје се проводи вакцинација примећено је да су се грађани већ након прве дозе вакцине почели опуштати, слабије проводити препоручене мјере, након чега се десило да су се и заразили и имали и теже форме болести. Док год се особа не вакцинише комплетно и не прође период од 7 до 15 дана након посљедње дозе, не може се сматрати да је заштићена вакцинацијом – појаснили су раније епидемиолози.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Mijo 11.06.2021. 14:04
  Ma sta ce vam, vakcine kad ma jesen dolazi 4 val korone, oni to znaju, nasi vidoviti, hahaha ha
 • Generic placeholder image
  Pale 11.06.2021. 14:02
  Hahaha, hahaha ha, koje blamaze
Повезане вијести
Ревизори у Српској и по деценију не улазе у јавна предузећа
У пожару смртно страдала жена
Воља послодаваца диктира темпо рада на пакленим врућинама
Најчитаније
 • Ухапшено лице из Сокоца
  20h 47m
  0
 • Крађа у Источној Илиџи
  20h 51m
  0
 • Крађа на Јахорини
  20h 57m
  0
 • Радуловићева: Коме се не свиђа власт нека напусти земљу
  13h 31m
  0
 • У пожару смртно страдала жена
  15h 52m
  0