Građanima Srpske se odgađa revakcinacija ruskom vakcinom

10.06.2021. 19:52
2
IZVOR: srpskainfo.com

Republika Srpska od ruskog proizvođača naručila je i platila 400.000 Sputnjik Ve vakcina prije nekoliko mjeseci, a do sada je dobila tek četvrtinu. Zato što trenutno nema dovoljno druge doze ove vakcine, odgađa se revakcinacija građana.

Domovi zdravlja u Srpskoj posljednjih dana obavještavaju pacijente koji su primili prvu dozu vakcine Sputnjik i imaju zakazanu revakcinaciju da će druga komponenta ruske vakcine kasniti.

Čim druga komponenta vakcine bude isporučena u Republiku Srpsku, građani će biti obaviješteni i pozvani na revakcinaciju, saopštili su i iz Instituta za javno zdravstvo RS. Zabrinute građane, koji su se do sada revakcinisali na 21. dan, pozivaju na strpljenje i razumijevanje, navodeći kako su najnovija istraživanja ruskog Instituta Gamaleja potvrdila da se druga doza vakcine Sputnjik Ve može dati i do 90 dana poslije prijema prve doze. U skladu sa ovim istraživanjem, kažu, prilagođena je i isporuka druge komponente vakcina.

– Kako se navodi u njihovom saopštenju, dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora. U nekim slučajevima se čak pojačava i produžava trajanje imunog odgovora na virus korona. S obzirom na izuzetno veliku potražnju za vakcinom među stanovništvom, ova odluka će značajno ubrzati imunizaciju prvom dozom vakcine – poručili su iz Instituta.

Prema podacima ove institucije, Srpska je do sada nabavila 74.000 doza prve i 25.300 doza druge komponente vakcina Sputnjik Ve. 

– Zdravstvenim ustanovama isporučeno je 45.515 doza prve i 24.075 doza druge komponente vakcina. Trenutno na raspolaganju imamo 28.485 doza prve i 1.225 doza druge komponente vakcina – rekli su iz Instituta za Srpskainfo, dodavši ipak kako do kraja ove sedmice očekuju da stignu dodatne količine vakcina Sputnjik Ve.

U Bijeljini trenutno oko 1.000 ljudi čeka drugu dozu ruske vakcine, potvrdili su nam u higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u tom gradu, dodajući da su prošle sedmice počeli da obavještavaju građane kako će revakcinacija biti prolongirana.

– Kada smo saznali od Instituta da će kasniti isporuka vakcina, istog trenutka smo počeli da pozivamo građane i nailazimo na njihovo maksimalno razumijevanje. Generalno, interesovanje građana u Bijeljini za vakcinaciju je veliko i sam proces protiče u redu, u skladu s planovima i dostupnosti vakcina – rekli su iz HES-a.

Do sada je u Bijeljini prvom dozom vakcinisano preko 7.500 ljudi, a revakcinisano 2.500 građana.

U trebinjskom Domu zdravlja preciziraju da do 22. juna imaju obezbijeđene doze za revakcinaciju Sputnjikom.

– Ukoliko dobijemo zvaničan dopis od Instituta o povećanju vremenskog razmaka između prve i druge doze Sputnjik Ve vakcine, vakcinisani građani će biti obaviješteni o novom terminu druge doze – rekla je direktorka DZ Maja Mićunović.

Istovremeno, kaže, za vakcine AstraZeneka, Fajzer i Sinofarm obezbijeđene su sve planirane vakcine za drugu dozu vakcinacije. 

– Dom zdravlja Trebinje radi kampanjsku vakcinaciju. To znači da proces vakcinacije za sve vakcine koje dobijemo od Instituta odradimo u jednom danu, a što ujedno znači i lakše planiranje procesa revakcinacije – pojasnila je Mićunovićeva.

Podsjetimo, prema dosadašnjim iskustvima, nivo antitijela koji se javljaju nakon prve doze vakcine nije dovoljan za potpunu zaštitu. Zavisno od proizvođača vakcine, osoba je u potpunosti zaštićena tek sedam do 15 dana nakon prijema druge doze vakcine.

– U pojedinim zemljama gdje se provodi vakcinacija primećeno je da su se građani već nakon prve doze vakcine počeli opuštati, slabije provoditi preporučene mjere, nakon čega se desilo da su se i zarazili i imali i teže forme bolesti. Dok god se osoba ne vakciniše kompletno i ne prođe period od 7 do 15 dana nakon posljednje doze, ne može se smatrati da je zaštićena vakcinacijom – pojasnili su ranije epidemiolozi.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mijo 11.06.2021. 14:04
    Ma sta ce vam, vakcine kad ma jesen dolazi 4 val korone, oni to znaju, nasi vidoviti, hahaha ha
  • Generic placeholder image
    Pale 11.06.2021. 14:02
    Hahaha, hahaha ha, koje blamaze
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    14h 34m
    0
  • Krađa u Palama
    12h 52m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    9h 19m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    12h 7m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    5h 28m
    0