Гран-при позоришту из Суботице за представу "Љубав и виолина"

29.09.2023. 12:42
0
ИЗВОР: srna.rs

За најбољу представу на 24. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу у Источном Сарајеву проглашена је представа "Љубав и виолина" у извођењу Дјечијег позоришта из Суботице.

- У овој представи сви визуелни, музички и луткарски елементи реализовани су на врхунском професионалном нивоу - оцијенили су чланови стручног жирија Фестивала редитељ Боњо Лунгов, професор музике Младен Јанковић и драматург и редитељ Милан Мађарев.

Жири је констатовао да "Лут фест" има добро његовану и заинтересовану публику која је са пажњом, љубављу и радозналошћу гледала представе разноврсног луткарског израза.

- Организација фестивала је била таква да се стицао утисак да нема никаквих проблема, а ако их је и било, рјешавани су неосјетно, односно у ходу. Позоришта лутака из региона и свијета имају `Лут фест`, као жељено мјесто на својој мапи путовања. Бити на овом фестивалу је временом постало питање професионалног угледа, јер ако нисте били у Источном Сарајеву, гдје сте онда били - поручили су из жирија.

Награда "Нови изазови луткарству" припала је представи "Био једном један лав", по тексту Душка Радовића у режији Николе Бундала и извођењу Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Одлуком жирија, награда "Поетика луткарског израза - Војислав Војо Вујановић" припала је представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Награду "Магија луткарства - Радослав Лазић" добила је представа "Не чекај ме..." у продукцији француског позоришта из Нанта, у режији Вере Розанове.

Жири је оцијенио да је то изузетна двојезична представа у дизајну сцене, анимацији лутака и са ванредним глумачким способностима Вере Розанове.

Награда за најлутковитију представу "Камена рука - Хенрик Јурковски" припала је представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Награда за оригиналну идеју "Луткобаз - Марко Ковачевић" припала је представи "Не чекај ме...", у продукцији позоришта из Нанта.

Награда за оригиналну музику припала је представи "11.11. ПМ" у извођењу Галилејског мултикултуралног театра Зикит из Израела.

Награда за најбољу сценографију припала је Благовести Василевој за цјелокупни визуелни идентитет представе "Гига прави море" Јасминке Петровић у драматизацији Дуње Матић, режији Миље Мазарак Маринков и извођењу Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Награда за најбољи костим припала је Адиси Ватреш Селимовић за костим у представи "Јежева кућица" Бранка Ћопића у режији Дубравке Зрнчић Куленовић у извођењу Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбоље естетско и техничко рјешење лутака додијељена је Алиси Олигеровој у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Жири је одлучио да због тога што у сведеној сценографији лутке фукционишу у идеалном садејству естетике и функционалности у представи додијели награде за анимацију и глуму Марти Ароксалаши за улогу хипер активне Баке у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице, Вери Розановој за улогу сценског водича кроз умно и заумно у представи "Не чекај ме..." у продукцији позоришта из Нанта.

Ове награде припале су и Алми Мерунка за улогу Лије која има склоност ка путовању и шоубизнису у покушају у представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева, Браниславу Трифковићу за више улога у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице, Санину Милавићу, Алми Мерунка, Ајли Кабрера и Анити Кајаса за улогу Јежа у представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбољу колективну анимацију лутака припала је глумцима у еколошкој представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбољу режију припала је Вери Розановој за представу "Не чекај ме".

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 52m
    8
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 53m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 36m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 23m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 6m
    0