Gran-pri pozorištu iz Subotice za predstavu "Ljubav i violina"

29.09.2023. 12:42
0
IZVOR: srna.rs

Za najbolju predstavu na 24. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu u Istočnom Sarajevu proglašena je predstava "Ljubav i violina" u izvođenju Dječijeg pozorišta iz Subotice.

- U ovoj predstavi svi vizuelni, muzički i lutkarski elementi realizovani su na vrhunskom profesionalnom nivou - ocijenili su članovi stručnog žirija Festivala reditelj Bonjo Lungov, profesor muzike Mladen Janković i dramaturg i reditelj Milan Mađarev.

Žiri je konstatovao da "Lut fest" ima dobro njegovanu i zainteresovanu publiku koja je sa pažnjom, ljubavlju i radoznalošću gledala predstave raznovrsnog lutkarskog izraza.

- Organizacija festivala je bila takva da se sticao utisak da nema nikakvih problema, a ako ih je i bilo, rješavani su neosjetno, odnosno u hodu. Pozorišta lutaka iz regiona i svijeta imaju `Lut fest`, kao željeno mjesto na svojoj mapi putovanja. Biti na ovom festivalu je vremenom postalo pitanje profesionalnog ugleda, jer ako niste bili u Istočnom Sarajevu, gdje ste onda bili - poručili su iz žirija.

Nagrada "Novi izazovi lutkarstvu" pripala je predstavi "Bio jednom jedan lav", po tekstu Duška Radovića u režiji Nikole Bundala i izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Odlukom žirija, nagrada "Poetika lutkarskog izraza - Vojislav Vojo Vujanović" pripala je predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Nagradu "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" dobila je predstava "Ne čekaj me..." u produkciji francuskog pozorišta iz Nanta, u režiji Vere Rozanove.

Žiri je ocijenio da je to izuzetna dvojezična predstava u dizajnu scene, animaciji lutaka i sa vanrednim glumačkim sposobnostima Vere Rozanove.

Nagrada za najlutkovitiju predstavu "Kamena ruka - Henrik Jurkovski" pripala je predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz - Marko Kovačević" pripala je predstavi "Ne čekaj me...", u produkciji pozorišta iz Nanta.

Nagrada za originalnu muziku pripala je predstavi "11.11. PM" u izvođenju Galilejskog multikulturalnog teatra Zikit iz Izraela.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Blagovesti Vasilevoj za cjelokupni vizuelni identitet predstave "Giga pravi more" Jasminke Petrović u dramatizaciji Dunje Matić, režiji Milje Mazarak Marinkov i izvođenju Lutkarske scene Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolji kostim pripala je Adisi Vatreš Selimović za kostim u predstavi "Ježeva kućica" Branka Ćopića u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović u izvođenju Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena je Alisi Oligerovoj u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Žiri je odlučio da zbog toga što u svedenoj scenografiji lutke fukcionišu u idealnom sadejstvu estetike i funkcionalnosti u predstavi dodijeli nagrade za animaciju i glumu Marti Aroksalaši za ulogu hiper aktivne Bake u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice, Veri Rozanovoj za ulogu scenskog vodiča kroz umno i zaumno u predstavi "Ne čekaj me..." u produkciji pozorišta iz Nanta.

Ove nagrade pripale su i Almi Merunka za ulogu Lije koja ima sklonost ka putovanju i šoubiznisu u pokušaju u predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva, Branislavu Trifkoviću za više uloga u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice, Saninu Milaviću, Almi Merunka, Ajli Kabrera i Aniti Kajasa za ulogu Ježa u predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka pripala je glumcima u ekološkoj predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Veri Rozanovoj za predstavu "Ne čekaj me".

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    15h 19m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    14h 8m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    16h 45m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    16h 50m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    16h 18m
    0