Грандиозност Храма Светог Саве полако добија на пуноћи

14.10.2022. 13:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Покров Пресвете Богородице у Фочи је саборни дан, а управо на тај велики празник прије 16 година почела је градња фочанског Храма Светог Саве, чија грандиозност полако добија на пуноћи радовима партерног уређења који увелико трају.

Осим тога, ових дана очекује се испорука из Грчке и великог црквеног лустера- полијелеја, пречника шест метара и масе веће од 1.000 килограма.

На Покров Пресвете Богородице 2006. године освештани су темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних.

Покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а годину потом и подно гријање са мермерним мозаиком.

Ове године почело је уређење окружења храма и за сада је урађена литијска стаза око храма, са новим травњаком, плато испред самог улаза са великим полукружним степеништем, а остало је да се заврше прилазне стазе са освјетљењем и фонтаном, те уређење хортикултуре.

Гранитним плочама биће прекривено 800 метара квадратих.

Општина Фоча је за овај пројекат издвојила 460.000 КМ, док се остатак средстава обезбјеђује од донација и прилога вјерника.

Старјешина Храма Светог Саве Душан Андрић каже да је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом најавио долазак Његове светости патријарха Порфирија након што сви радови буду завршени, што ће бити историјски дан за Фочу.

Он је навео да је на самом платоу остало да се уради централна пјешачка стаза у облику лепезе.

Слика

Фото: srna.rs

У средини стазе биће богата фонтана, а изнад фонтане планирамо да урадимо споменик Светог Саве, који ће на неки начин благосиљати вјерни народ који долази у порту и сам храм.

- Надамо се да ћемо централну стазу завршити до краја грађевинске сезоне, а остале радове, ако Бог да, на прољеће када очекујемо долазак патријарха - рекао је Андрић.

Изнад централних врата храма урађена је икона, попрсје Светог Саве у мозаику, дјело мозаичара Милана Пилиповића из Бачке Паланке.

- Колико данас се врши испорука из Солуна полијелеја за наш храм, великог црквеног лустера, који ће према ријечима Димитриоса Михаилидиса, који га је израдио, а он има богато искуство у томе, бити јединствен на овом простору. Маса полијелеја биће више од тону, пречника шест метара, имаће 135 сијалица, а хорос-Богородичино коло, како га ми називамо, око тог полијелеја, биће богато украшен са иконама и грбовима Српске православне цркве - рекао је Андрић.

Он је поручио да ће завршетком ових радова вјерници у Фочи добити духовни и градитељски бисер, који ће бити светионик на путу ка вјечном животу.

Старјешина Храма Светог Саве захвалио се парохијанима, грађевинском одбору, општинским и републичким институцијама, привредницима и свима који учествују у градњи ове светиње.

Коментари 0
Повезане вијести
Светосавски храм у суботу прославља крсну славу Светосавски храм у суботу прославља крсну славу
Патријарх Порфирије освештао храм у Фочи: Велики благослов излио се на Фочу и Српску Патријарх Порфирије освештао храм у Фочи: Велики благослов излио се на Фочу и Српску
Храм Светог Саве је срце Фоче које куца Христовом љубављу Храм Светог Саве је срце Фоче које куца Христовом љубављу
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    22h 16m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 52m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    6h 8m
    0
  • Данас Марковдан
    10h 34m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    4h 48m
    0