Григорије: Оно што се дешава у Црној Гори може се десити и у Србији и БиХ

06.03.2020. 09:22
0
ИЗВОР: Avaz

Власт у Србији је схватила да “раја која је никла к’о из земље трава“ може и њима да се догоди.

Епископ Дизелдорфа и Њемачке Григорије изјавио је да му се чини да услови за нормалне изборе у Србији не постоје и да му се аргументи, које износи опозиција у правцу бојкота, чине логичним. 

– Био сам јесенас овдје и могу слободно рећи да одавно нисам видио тако лијепу, а тако запуштену земљу као што је Србија. Будући да сам потекао с планине, знам шта значи када је њива узорана, а ливада покошена – рекао је владика Григорије, у интервјуу за Блиц, на питање на шта му личи Србија у освит избора.

Достојанство народа

Говорећи о протестима у Црној Гори због Закона о слободи вјероисповијести, он је рекао да „нико, ко је иоле пратио ситуацију, није био толико слијеп да не примијети како је испочетка власт у Србији била директно на страни (предсједника Црне Горе Миле) Ђукановића“.

– Инсистирано је на немијешању, уз нагласак на томе да је то ствар државе Црне Горе и слично. Било је јасно да се име моћног политичара Миле Ђукановића не смије поменути и није га поменуо нико из владајуће структуре – рекао је владика Григорије. 

Међутим, како је додао, „у наставку збивања, пошто су расле литије, а с њима и достојанство народа, дошло је до преумљења“ и „сада нема напада на Ђукановића, али нема ни напада на митрополита Амфилохија и на Цркву и литије“.

– То се очигледно власти у Србији не би исплатило јер би је исувише много кошало. Власт у Србији је схватила да ‘раја која је никла к’о из земље трава’ може и њима да се догоди – и не само у Србији већ и у Босни и Херцеговини, Македонији… – рекао је владика Григорије, напомињући како није могуће затрати људску слободу.

Погрешан интервју

– То је очигледан знак да се завршава једна епоха. И то није само епоха Ђукановића, то је епоха и Јосипа Броза, ако хоћете, и епоха краља Николе. Завршава се епоха аутократских владавина, које трају по 30, 50, 60 година и које су наш народ уназадиле и унесрећиле – рекао је владика Григорије, преноси Бета.

Иначе, интервју владике Григорија Блицу требало је да буде објављен у недјељу, али је умјесто тога објављена репортажа московског метроа у чијем је лиду, међутим, „остао“ интервју са владиком.

Владика Григорије рекао је тада за лист "Данас" да сумња да је његов интервју Блицу, који је требало да буде објављен у недјељу, повучен грешком и поручио да неће дозволити накнадно објављивање.

Редакција Блица је, одговарајући на питање листа "Данас" о скидању тог интервјуа у посљедњем тренутку, саопштила да је дошло до неспоразума и да ће интервју са владиком изаћи у понедјељак 2. марта, у склопу ексклузивног садржаја и новог пројекта који та редакција тада покреће.

Коментари 0
Повезане вијести
Светосавске литије у Сарајеву (ФОТО) Светосавске литије у Сарајеву (ФОТО)
Много малих литија слива се у велики сабор у Подгорици Много малих литија слива се у велики сабор у Подгорици
Покушали да отму заставу од учесника у ауто-литији Покушали да отму заставу од учесника у ауто-литији
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    7h 45m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    3h 11m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    3h 21m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 26m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    10h 5m
    0