Гријање у ауту ће се плаћати сваки мјесец?

12.02.2022. 19:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Произвођачи аутомобила смишљају нове начине остваривања све већих прихода, а по узору на одређене сервисе за које плаћамо мјесечну претплату, неке опције у нашим аутомобилима ће можда бити доступне само онима који су спремни да је редовно плаћају.

Ова идеја се већ спомиње годинама, а неке компаније су већ почеле да експериментишу са таквим претплатама. Мерцедес је међу првима понудио неке додатне услуге на које се можете претплатити.

Ипак, тек треба да се види како ће тржиште да реагује на дуже стазе јер поједини аналитичари сматрају како ће дио корисника бити незадовољан јер ће осјећати да исту ствар плаћају два пута – први пут када купују аутомобил, а затим и за коришћење исте функције. 

Међутим, како пише Dnevnik.hr, на овај начин се отвара могућност власницима аутомобила да плаћају само оне опције које заиста и користе. 

Коришћење додатних функција путем претплате могло би да утиче и на почетну цијену аутомобила. Примјера ради, почетна цијена би могла да буде мања, а када власник након неколико година отплати кредит или лизинг, може да активира неке функције које до тада није користио.

Идеја је да у зависности од услуге мјесечна претплата буде између 10 и 25 долара, а на овај начин произвођачи аутомобила ће имати нови извор прихода, јер ће на својим аутомобилима додатно зарађивати сваки мјесец.

Јапанске компаније као што су Lexus, Subaru и Toyota већ су почеле да наплаћују могућност откључавања аутомобила и стартовање мотора путем апликације, док у одређеним BMW моделима возачи могу доплатити за могућност аутоматске активације дугих свјетала. 

Баварска компанија је такође размишљала о наплати коришћења опције гријања сједишта, али за сада нису имплементирали ову претплату. 

На овај начин власници аутомобила би гријање сједишта могли да плаћају само неколико мјесеци током зиме, када је ова функција једино и потребна.

Форд и General Motors већ имају мјесечну претплату за коришћење асистента у вожњи на ауто-путевима, а према Business Insideru, Stellantis, Форд и GM очекују да ће до краја ове деценије од мјесечне претплате за функције у аутомобилима зарађивати око 20 милијарди долара годишње.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    21h 15m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    4h 20m
    2
  • Невен Тушевљак у хуманитарној трци на стази Светог Василија
    23h 21m
    1
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    8h 8m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    5h 1m
    0