На данашњи дан Високи Дечани уврштени у свјетску културну баштину

02.07.2024. 11:16
0
ИЗВОР: srna.rs

Манастир Високи Дечани, који датира из 14. вијека, уврштен је 2. јула 2004. године на листу свјетске баштине Унеска.

Светињу је почео да гради краљ Стефан Дечански, а завршио његов син цар Душан.

Овај манастир је једна од најстаријих, најочуванијих и највећих задужбина Немањића, уз манастир Грачаницу, Пећку патријашрију и Богородицу Љевишку.

Краљ Стефан Дечански је у хрисовуљи јасно навео да је мјесто за дизање храма Божијег у Дечанима изабрао Свети Сава, али га је смрт престигла.

Градња је трајала између 1326/1327. и 1334/1335. године, а фреске су завршене око 1348. године. Манастир је посвећен Вазнесењу Господњем — Спасовдану /фреска празника се приказује и у куполи под називом Христ Сведржитељ, свевладар/.

Главни неимар био је мајстор Вито Которанин, а забиљежено је још неколико имена мајстора. Манастирска црква представља петобродну грађевину и припада рашком стилу.

У самом плану Дечана стара искуства рашког градитељства развијена су и доведена до сасвим новог израза, уз примјену најсложенијих рјешења савремене романоготичке архитектуре српског Поморја.

Манастир припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 22m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 24m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 24m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 0m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 10m
    0