Грмуша: Народ треба да одлучује о буџету

29.06.2020. 09:50
0
ИЗВОР: Катера

Генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша изјавио је данас да је вријеме да општине и градови у Републици Српској коначно дају шансу народу да директно одлучује о начину утрошка буџетских прихода локалних заједница.

- ПДП инсистира да политика коначно почне да даје одговор на питање ко и како одлучује како се троши новац пореских обвезника. Наш план, који ће бити важан дио нашег програма економског и демократског развоја локалних заједница, јесте да грађани директно путем онлајн анкета и локалних референдума одлучују о начину коришћења дијела буџетских прихода локалних заједница, а који се односе на порезе на имовину, порезе на лична примања и приходе од самосталних дјелатности и индиректне порезе дозначене од Управе за индиректно опорезивање - изјавио је Грмуша.

Како је навео, ријеч је о пракси која већ дуже вријеме постоји у развијеним земљама и не постоји нити један разлог да се са њом чека у Републици Српској.

- Сасвим је логично да самостални предузетници одлучују о начину коришћења дијела својих прихода који плаћају буџету и сматрамо да они морају добити прилику да одлучују о најмање 40% од укупних пореских примања по том основу јер нико боље од њих не зна шта је потребно учинити за развој локалне економије. Исто тако, сматрамо да грађани морају добити шансу да одлуче на који начин ће се трошити најмање 25% од средстава скупљених од ПДВ-а и акциза, као и од пореза на имовину, јер су управо грађани ти од којих се скупљају ти буџетски приходи - истакао је Грмуша.

Он је нагласио да ће се управо на овом питању веома лако видјети ко заиста жели да води патриотску политику чистих рачуна.

- Нико не зна боље како инвестирати новац од оних који су га сами зарадили. Политичари у Републици Српској имају незаслужено високе привилегије и моћ јер су апсолутни господари рада, труда, муке и знања обичних људи. Долази вријеме да се ствари преокрену, да народ директно одлучује о начину трошења буџетских прихода и на тај начин коначно постане газда у својој кући, умјесто што је деценијама робовао узурпаторској властодржачкој касти - навео је Грмуша.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се задужује на берзи за 20 милиона КМ Српска се задужује на берзи за 20 милиона КМ
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    11h 49m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    12h 6m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    6h 46m
    3
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    12h 42m
    5
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    11h 11m
    0