Група "Буди хуман-хуманитарне лицитације БиХ" мјесто великог броја прикупљених донација у лијечењу

12.03.2021. 16:14
0
ИЗВОР: Катера

"Фејсбук" групу под називом "Буди хуман - хуманитарне лицитације БиХ" основали су хумани људи из наше земље с циљем да помогну својим суграђанима у хуманитарним акцијама, у прикупљању новчаних средстава за помоћ у лијечењу тешко болесних лица.

Ова група тренутно броји преко 18.000 пратилаца, а циљ ове групе јесте да путем различитих лицитација се прикупи новац, који након тога бива уплаћен за лијечење лица којима је у том тренутку новац неопходан.

Према ријечима једног од администратора ове групе Јелене Малиновић-Панчић каже да је "Фејсбук" група "Буди хуман - хуманитарне лицитације БиХ" настала по идеји сличне групе из Србије, која је источно од Дрине правила "чуда" у подстицању обичног, малог човјека да свој допринос искаже кроз хуманитарне акције, по принципу "свако када би дао мало, сума би била велика".

-  Група, првенствено, омогућава прикупљање средстава за кориснике акција за обезбјеђење неке скупе терапије, омогућава члановима да се растерете неких ствари које су им вишак у кући, а даје и могућност људима који, ако не могу новцем, можда могу лицитирањем својих производа дати допринос акцији - каже Малиновић-Панчић.

Она истиче да је оснивач ове групе, али у смислу администрације и руковођења групом, потпуно је једнако укључена у рад групе као и преосталих пет администратора, које познаје виртуелно кроз рад и сарадњу.

- Могу рећи да је то за мене лично један од бенефита ове групе, једно дивно пријатељство које се развило. Група броји преко 18.000 чланова и морам похвалити чланове и истаћи њихову активност и маштовитост. Најактивнији смо били у новембру и децембру, док није скупљен новац за СМА бебе, а сада након празника ћемо покушати постићи исти ниво за наше држављане. Што будемо имали више чланова бићемо продуктивнији - каже Малиновић-Панчић.

Каже да постоји више начина за пзикупљање новца за лијечење обољелих, као што су на примјер, одржавање лицитација хуманитарног карактера или наградне игре.

- Прво су лицитације које трају 48 часова, огласи се неки предмет или услуга и до задатог времена се лицитира. Онај који понуди највећи износ проглашава се за побједника, а понуђач предмет шаље поштом или се договара лично преузимање. Друго су наградне игре, гдје су учесници сви који објаве фотографију обављеног позива на одређени хуманитарни број, па се путем апликације "random" бира добитник наградне игре - каже нам наша саговорница.

Она истиче да администратори групе немају никаквог додира са новцем, те да све уплате иду на рачун корисника, то јесте, обољелих лица.

Каже да на лицитацијама пролазе различите ствари, попут наградних путовања, које скупе много новца, као и "маркиране" скупе гардеробе, које достижу високе износе.

- Најзанимљивија лицитација се односила на један парфем, који је понудила једна жена, која је и сама прошла кроз тежак период лијечења и искушења, те је он био симбол борбе. Парфем је скупио неколико стотина марака и ојачао енергију код људи у групи. Такође, један обични хљеб је скупио преко стотину марака, а сам хљеб је по жељи добитника завршио у једној јавној кухињи - каже Малиновић-Панчић.

Она каже да ниједан апел за помоћ у лијечењу не пуштају без претходно провјерене документације за лијечење, те истиче да раде на томе да људи што више позивају хуманитарне "мтел" бројеве за прикупљање новца за лијечење.

- Вољела бих додати и напоменути да администраторски тим броји шест чланова, који јако добро сарађујемо и добро функционишемо, иако смо различитих занимања и иако не живимо у истим градовима - каже Малиновић-Панчић.

Додаје да је за добро функционисање ове групе на "Фејсбуку" заслужан одличан тимски рад, у који су подједнако укључени свих пет администраторки.

Коментари 0
Повезане вијести
Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну акцију (ФОТО) Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну ак...
Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева
Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин” Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин”
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 8m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 3m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 8m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 12m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 19m
    0