Група грађана се пита гдје је утрошен новац за санацију депоније "Крупачке стијене"

12.03.2021. 15:23
0
ИЗВОР: Катера

Неформална група грађана „Стоп нелегалном одлагању отпада на Крупачким стијенама“ у саопштењу за медије истиче да је Град Источно Сарајево у 2019. години издвојио преко 130.000 КМ за санацију депоније Крупачке стијене, што су навели и у одговору овој групи.

У саопштењу је наведено да је Град Источно Сарајево издвојио 117.000 КМ из кредитних средстава града, а 20.000 КМ из властитих буџетских средстава те да су та средства пребачена на рачун власника депоније - ЈКП Трново.

Иако су грађани тражили и информацију у коју сврху су намјенска средства утрошена, како наводе, одговор на тај дио питања нису добили.

- Све информације које смо до сада добили од надлежних институција, укључујући и ову, само потврђују оправданост наших захтјева а то је да се проблем ове депоније мора ријешити у корист свих грађана. Нас, грађане, сада интересује гдје је утрошен овај новац и ко је одговоран да прати реализацију санације депоније. Јасно је да и надлежне институције знају да је потребно рјешавање овог проблема на начин да неће бити угрожено здравље грађана и локалне заједнице, те да је потребна хитна санација депоније, али уколико се у наредном периоду проблем депоније не ријеши у корист грађана, искористит ћемо сва своја грађанска права да заштитимо интересе угрожених грађана - истиче Владимир Лубура, члан неформалне групе грађана „Стоп нелегалном одлагању отпада на Крупачким стијенама“.

Како подсјећају, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је раније навело да је 2018. одбило захтјев ЈКП "Трново", које руководи овом депонијом, за издавање еколошке дозволе јер није био у складу са Закон о заштити животне средине, те да ова депонија ради нелегално.

Директор ЈКП Трново је у медијима изјавио да је депонија поново отворена, након привремене обуставе због притиска јавности, у договору са инспекцијом и начелницима општина Трново, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, „да не би дошло до еколошке катастрофе“, пошто њихово смеће “није било могуће нигдје друго депоновати“, наводи се у саопштењу.

- Питамо гдје је утрошено 130.000 КМ намијењених за санацију депоније те ко је надлежан да прати ток новца грађана. Ми нећемо одустати од наше борбе, тражићемо од ЈКП Трново и града Источно Сарајево одговоре на ова питања, а од републичке и градске инспекције тражимо хитно провођење даљих законских мјера јер није јасно како је могуће да илегална депонија функционише у оквиру званичних институција и њихових предузећа - упитао је Лубура.

Коментари 0
Повезане вијести
Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО) Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО) До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 2m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 46m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 22m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    35m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    29m
    0