Grupa građana se pita gdje je utrošen novac za sanaciju deponije "Krupačke stijene"

12.03.2021. 15:23
0
IZVOR: Katera

Neformalna grupa građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ u saopštenju za medije ističe da je Grad Istočno Sarajevo u 2019. godini izdvojio preko 130.000 KM za sanaciju deponije Krupačke stijene, što su naveli i u odgovoru ovoj grupi.

U saopštenju je navedeno da je Grad Istočno Sarajevo izdvojio 117.000 KM iz kreditnih sredstava grada, a 20.000 KM iz vlastitih budžetskih sredstava te da su ta sredstva prebačena na račun vlasnika deponije - JKP Trnovo.

Iako su građani tražili i informaciju u koju svrhu su namjenska sredstva utrošena, kako navode, odgovor na taj dio pitanja nisu dobili.

- Sve informacije koje smo do sada dobili od nadležnih institucija, uključujući i ovu, samo potvrđuju opravdanost naših zahtjeva a to je da se problem ove deponije mora riješiti u korist svih građana. Nas, građane, sada interesuje gdje je utrošen ovaj novac i ko je odgovoran da prati realizaciju sanacije deponije. Jasno je da i nadležne institucije znaju da je potrebno rješavanje ovog problema na način da neće biti ugroženo zdravlje građana i lokalne zajednice, te da je potrebna hitna sanacija deponije, ali ukoliko se u narednom periodu problem deponije ne riješi u korist građana, iskoristit ćemo sva svoja građanska prava da zaštitimo interese ugroženih građana - ističe Vladimir Lubura, član neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“.

Kako podsjećaju, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je ranije navelo da je 2018. odbilo zahtjev JKP "Trnovo", koje rukovodi ovom deponijom, za izdavanje ekološke dozvole jer nije bio u skladu sa Zakon o zaštiti životne sredine, te da ova deponija radi nelegalno.

Direktor JKP Trnovo je u medijima izjavio da je deponija ponovo otvorena, nakon privremene obustave zbog pritiska javnosti, u dogovoru sa inspekcijom i načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, „da ne bi došlo do ekološke katastrofe“, pošto njihovo smeće “nije bilo moguće nigdje drugo deponovati“, navodi se u saopštenju.

- Pitamo gdje je utrošeno 130.000 KM namijenjenih za sanaciju deponije te ko je nadležan da prati tok novca građana. Mi nećemo odustati od naše borbe, tražićemo od JKP Trnovo i grada Istočno Sarajevo odgovore na ova pitanja, a od republičke i gradske inspekcije tražimo hitno provođenje daljih zakonskih mjera jer nije jasno kako je moguće da ilegalna deponija funkcioniše u okviru zvaničnih institucija i njihovih preduzeća - upitao je Lubura.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO) Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Do kada će deponija u Krupačkim stijenama da truje stanovništvo? (FOTO/VIDEO) Do kada će deponija u Krupačkim stijenama da truje stanovništvo? (FOTO/VIDEO)
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    22h 40m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 8m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    20h 41m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    21h 33m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    21h 38m
    0