„Гвозденима“ одата почаст на Крфу - неустрашиви ратници који су бранили Србију од непријатеља (ФОТО)

25.09.2024. 18:41
1
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Полагањем вијенаца код споменика војницима Другог пјешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло” у порти цркве у Дасији на Крфу одата је почаст јунацима овог славног пука познатог под „Гвоздени пук“.

У мјесташцу Дасија, удаљеном 12 километара од града Крфа, налази се споменик посвећен војницима Другог пјешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Кнез Михајло” којима је ово грчко острво постало вјечна кућа.

Други пјешадијски пук „Књаз Михајло”, познат под називом Гвоздени пук, био је пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године. У Другом пјешадијском пуку Моравске дивизије првог позива било је највише Јабланичана, Пусторечана и Топличана и Заплањаца.

Слика

Фото: Лола Ђорђевић

Овај пук првог позива попуњавали су српски војници у најбољој животној снази, од 21 до 31 године старости. На крвавом али побједоносном путу, пук је имао и велике губитке али је стекао и бесмртну славу. Његови војници, познати као „Гвоздени“, стекли су репутацију неустрашивих ратника који су се храбро борили на многим фронтовима и одиграли кључну улогу у одбрани Србије од надмоћнијих непријатељских снага.

Његови припадници посебно су се истакли за вријеме Горничевске битке, када су у центру српског борбеног распореда, заузели село Горничево и отпочели гоњење разбијеног непријатеља. У овим борбама су се прославиле и једине двије жене носиоци Краљевског ордена Карађорђеве звијезде са мачевима, које су се бориле у саставу Гвозденог пука, Милунка Савић и Енглескиња Флора Сендс.

Слика

Фото: Лола Ђорђевић

Према тврдњама појединих историчара, Гвоздени пук је управо током ових сукоба добио чувено име пошто су га Бугари наводно у страху назвали „втори железни полк".

Након Албанске голготе и евакуације српске војске на Крф, војници Моравске дивизије Прве армије били су смјештени управо на потезу између мјеста Дасија и Ипсос одакле су, након опоравка и попуне упућени на Солунски фронт. Нажалост, велики број српских јунака није се опоравио од исцрпљености и болести. Сахрањени су на гробаљима широм Крфа, а највећи број њих је био сахрањен у порти цркве у Дасији.

Слика

Фото: Лола Ђорђевић

Крфско друштво грчко-српског пријатељства иницирало је постављање споменика „Гвозденом пуку и Моравској дивизији“. Било је замишљено да споменик буде подигнут и постављен као „крајпуташ“ на магистрали између Дасије и Ипсоса, али је на иницијативу великог пријатеља српског народа Костаса Николоузоса, градоначелника Крфа одлучено да спомен обиљежје буде подигнуто у Дасији, на мјесту гдје се налазило српско гробље и одакле су кости српских јунака пренешене у маузолеј на острву Видо.

Споменик Моравској дивизији постављен је и освештан 27. августа 2017. у централном дијелу црквене порте, а његово одржавање преузела је Грчка православна црква и град Крф. Традицонално, у оквиру обиљежавања годишњице искрцавања српске војске на Крф, на спомен обиљежје се полажу вијенци и служи парастос за покој душа погинулих јунака. Овогодошњој комеморативној свечаности присуствовао је велики број, како чланова српске делегације, тако и локалних становника.

Слика

Фото: Лола Ђорђевић

Гвоздени пук је био и остао симбол непоколебљивости, храбрости и вијерности Србији. Многи борци овог пука су због испољене храбрости награђени највишим одличјима. Више од 200 бораца је добило орден Карађорђеве звијезде са мачем, док су њих четрдесетак били двоструки носиоци овог знамења. Ратна застава Гвозденог пука је најодликованија застава у српској војсци.

Данас, сјећање на Гвоздени пук живи као инспирација будућим генерацијама, које у њему виде примјер како се воли и брани своја земља.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    DeSa 25.09.2024. 19:36
    Ma nemoguce, pa ja sad citam kako se srpska vojska odmarala na Krfu dok je vojska kralja Muniba Prvohidžretskog Bosnjaka otjerala Turke, potom razorili silovitim udarom Austrougarsku imperiju, kazu nikad Savu i Unu nisu presli... Prva ilirska motorizovana, sedma dardanska laka konjica i 37 bogumilski mješoviti bataljon... Pa da
Повезане вијести
Пријем за ученике основних школа из Источне Илиџе који путују на грчко острво Крф (ФОТО) Пријем за ученике основних школа из Источне Илиџе који путују на грчко острво Крф (ФОТО)
Положени вијенци на споменик "Слава српском борцу" Положени вијенци на споменик "Слава српском борцу"
Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима
Најчитаније
  • У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
    4h 18m
    0
  • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
    12h 9m
    5
  • Којић: Славићемо побједу Пала које ће 6. октобрa рећи не сили и уцјенама
    8h 11m
    20
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    10h 0m
    0
  • Све здравствене користи кестена
    11h 59m
    0