Хандкеу ће бити упућен позив да посјети Источно Сарајево

12.12.2019. 15:56
0
ИЗВОР: СРНА

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Kулашинац истакла је да би становницима овог града била велика част да угосте нобеловца Петера Хандкеа – освједоченог пријатеља српског народа који је то небројено пута доказао, чак и на своју штету.

Kулашинчева је рекла да је вијест да је Хандке овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност обрадовала подједнако становнике Источног Сарајева и цијеле Републике Српске.

-У сарадњи са Подружницом Удружења књижевника Републике Српске из Источног Сарајева, упутићу и позив Хандкеу да нам приликом наредног доласка у Републику Српску укаже част и посјети Источно Сарајево. Становници нашег града сматрају га не само великим пријатељем Срба, него и нашим, српским нобеловцем - изјавила је Kулашинчева Срни.

Kулашинчева је подсјетила да је Хандке након боравка и писања о Србији, остао озлоглашен и усамљен као ниједан други писац.

-Цијела Европа заборавила је вриједност његових књижевних дјела, највећим дијелом због тога што је спомињао Велику Хочу, Сарајево и Сребреницу, а само Срби данас бране његову награду. Ово показује да је остао истрајан у својим намјерама и није разним међународним факторима дао да га омету у његовим ставовима - навела је Kулашинчева.

Према њеним ријечима, Хандке је заговорник идеје да истинска Европа живи још само у Србији и Републици Српској, те да постоји нека чистота која траје двије хиљаде година.

Из Подружнице Удружења књижевника Источно Сарајево оцијенили су да је Хандкеу награда заслужено додијељена, јер је осим романа и драма, створио више од 70 прозних радова и двадесетак позоришних дјела.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 47m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 5m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 32m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 41m
    0