Хаос на изборима у Турској: Оружје, мотке, камење... (ВИДЕО)

31.03.2024. 19:11
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Бирачка мјеста на локалним изборима у Турској на којима је данас више од 61 милиона бирача бирало кандидате из 34 политичке странке, затворена су у 17.00 часова, а гласање је обиљежило насиље, у коме су погинуле три особе, више их је повријеђено.

Први резултати гласања очекују се у раним вечерњим сатима, пренио је "Реутерс". У сукобу оружјем, моткама и камењем и на југоистоку земље погинула је једна, а повријеђено 11 особа.

У другом инциденту убијена је једна особа, а четири су рањене у тучи, јавила је "Анадолија". Сукоби су избили и у Санлиурфи, гдје је повријеђено 16 људи особа, док је једна особа избодена у Афјонкарахисару на западу земље.

Демирорен је јавио да је једна особа убијена, а двије рањене током ноц́и у Бурси. Данас су турски грађани бирали градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ц́е обављати функције у наредних пет година, укључујуц́и руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру, пренијела је турска државна телевизија "ТРТ".

Главне конкурентске странке су владајуц́а Партија правде и развоја (АК), главна опозициона Републиканска народна партија (ЦХП), Партија националистичког покрета (МХП), Добра странка и Народна демократска партија (ДЕМ странка).

Агенција "Реутерс" наводи да предсједник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, покушава да поврати контролу над Истанбулом од свог главног ривала Екрема Имамоглуа и додатно учврсти своју политичку позицију.

Градоначелник Истанбула Имамоглу је Ердогану и његовој АК партији 2019. године задао највец́и изборни ударац у 20-годишњој владавини Турском, а данашњи избори би могли да ојачају Ердоганову контролу у земљи или да сигнализирају на долазеће промјене јер би побједа Имамоглуа у Истанбулу ојачала и очекивања да ће он постати будуц́и национални лидер, наводи агенција.

Анкете урађене пред одржавање избора најавиле су тијесну изборну трку у Истанбулу, граду са 16 милиона становника који покрец́е турску економију, у којем се Имамоглу суочава са кандидатом Ердоганове странке АК, бившим министром Муратом Курумом.

Иако је за Ердогана најважнија побједа у Истанбулу, предсједник Турске настоји да однесе изборну побједу и на локалним изборима у Анкари, наводи "Реутерс". У оба града на изборима 2019. године побиједила је опозиција, преноси "б92".

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Joža 02.04.2024. 10:12
    Srećom pa je u šumskoj bolje
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.04.2024. 06:49
    Stoka
  • Generic placeholder image
    Предатор 31.03.2024. 20:54
    Исто ко у сарајеву.
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 48m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 28m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 40m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 34m
    0