Хашки механизам игнорише стање генерала Младића, треба одгодити рочиште

20.08.2020. 10:57
0
ИЗВОР: Srna

Хашки механизам игнорише то што генерал Ратко Младић већ седам дана има високу температуру и била би јако неправедна одлука ако би се у тим условима на силу инсистирало да се настави судски процес, рекао је генералов син Дарко Младић.

Дарко Младић је оцијенио да је његов отац сада болеснији негу у мају када је дошло до одлагања поступка и да у тренутном стању не може да издржи ни пет до десет минута телефонског разговора, а не суђење чији је наставак најављен за уторак, 25. август.

Он је истакао да се генералова одбрана и породица надају да ће Хашки механизам, који је одбио приједлог одбране да се жалбено рочиште одгоди због генераловог лошег здравственог стања, уважити аргумент немогућности припреме и тако сачувати макар дјелић свог нарушеног кредибилитета.

-Ми се питамо да ли неко врши притисак на њих да се ово што пре заврши на сваку цену- рекао је Младић.

Он је истакао да су тренутно још су лошији услови него што су били у мају када је било помјерено усмено суочење јер генерал Младић већ седам дана има температуру за коју није баш најасније шта је узрок.

-Нама су рекли да је топлотни удар, али нема тог топлотног удара који може да изазове температуру седам дана- рекао је Младић.

Он је оцијенио да би била "јако неправедна одлука, ако би се у тим условима на силу инсистирало да се настави процес генералу Младићу".

-Не могу да се припреме како треба, нити тим одбране може да оде тамо да се припреми, да буду са њим, осим једног адвоката који живи у Хагу. То је суштина- рекао је Младић.

Младић је навео да је један од судија прихватио аргументе одбране, али да су остала четири била против и да је отворено питање да ли су под притиском да се ово што прије оконча – без обзира на сваку цијену.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове саопшио је да ће расправа о жалбама на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу бити одржана 25. и 26. августа без присуства новинара и јавности због пандемије вируса корона.

Рочиште ће почети уводном изјавом предсједавајућег судије Приска Матимбе Њамбе, а потом ће услиједити усмени аргументи на жалбу одбране и тужилаштва.

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу већ је у неколико наврата одгађало усмено излагање жалби на пресуду Младићу.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Младић је у притвору у Хагу од 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
На данашњи дан рођен Ратко Младић На данашњи дан рођен Ратко Младић
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 58m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 20m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 34m
    0