ХЕ „Бистрица“ финансијски исцрпљује „ХЕ на Дрини“

08.07.2021. 14:23
0
ИЗВОР: capital.ba

Акционари „Хидроелектрана на Дрини“ сумњају у оправданости финансијског исцрпљивања предузећа кроз издвајање великих новчаних средства за докапитализацију хидроелектране „Бистрица“, због чега су гласали против планова пословања ова два предузећа.

Наиме, ванредна сједница Скупштине акционара „ХЕ на Дрини“ одржана је 25. јуна због усвајања планова пословања тог предузећа и њихове кћерке фирме ХЕ „Бистрица“ за 2021. годину, као и за период 2021-2023. година.

Расправа о појединачним и кондолидованим плановима пословања је обједињена, а гласови већине акционара стигли су писменим путем.

Представници Матичног предузећа и Фонда за реституцију Републике Српске гласали су „против“ свих планова пословања, наводећи сваки пут исто образложење, да „план пословања није коригован и усклађен са исказаним ставовима Владе“, за које није прецизирано какви су, већ само да су усвојени крајем прошле године.

Дио акционара био је „уздржан“, а дио „за“.

- Позитивно је планирање добити с могућношћу исплате дивиденде акционарима. Сматрамо да се велика новчана средства издвајају на име докапитализације ХЕ „Бистрица“ Фоча чиме се финансијски црпи Друштво, а нисмо сигурни у оправданост истог - навео је дио акционара коју су гласали “против” планова или су били „уздржани“.

Наиме, у 2020. години реализована је докапитализација ХЕ „Бистрица“ од 4,1 милион марака чиме је основни капитал повећан са 10,2 на 14,3 милиона КМ.

Планом за 2021. годину је била предвиђена докапитализација повећањем основног капитала ХЕ „Бистрица“ у укупном износу од 12,6 милиона КМ, од чега се на финансирање планираних инвестиција односи девет милиона, а за финансирање текућих трошкова пословања 3,6 милиона КМ.

С обзиром на то да су Матично предузеће и Фонд за реституцију власници 80,8 одсто акција у „ХЕ на Дрини“, а били су против, планови пословања и „ХЕ на Дрини“ и ХЕ „Бистрица“ су „пали“.

Извршни директор за економско-финансијске послове Биљана Максимовић је рекла да су „сви планови, као појединачни, тако и консолидовани, након низа анализа, консултација и састанака усаглашени, односно усклађени са плановима Мјешовитог холдинга ЕРС“.

Директор „ХЕ на Дрини“ Недељко Перишић кратко је рекао да ће „Управа предузети све активности како би планови пословања предузећа били усвојени“.

Портал КАПИТАЛ је раније објавио да „Хидроелектране на Дрини“ планирају да ове године докапитализују предузеће „ХЕ Бистрица“, које су преузели од компаније „Калдера“, те да у њега уложе 12,6 милиона како би могло да послује и да инвестира.

„ХЕ на Дрини“ купиле су раније удјеле од постојећих улагача у „ХЕ Бистрица“ и за то платиле 20,7 милиона КМ.

Портал КАПИТАЛ открио је да ће Република Српска постати по други пут власник предузећа „ХЕ Бистрица“, и то 11 година након што је исто то предузеће продато фирми „Kaldera company“ Миленка Чичића за 6,8 милиона КМ. Српска га је сада откупила за чак 21,6 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т. У Дрини пронађено тијело несталог Д.Т.
Гласинац домаћин Дрини Гласинац домаћин Дрини
Фамос славио против Дрине Фамос славио против Дрине
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 21m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 37m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 53m
    3
  • Данас Марковдан
    13h 3m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 15m
    0