HE „Bistrica“ finansijski iscrpljuje „HE na Drini“

08.07.2021. 14:23
0
IZVOR: capital.ba

Akcionari „Hidroelektrana na Drini“ sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstva za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, zbog čega su glasali protiv planova poslovanja ova dva preduzeća.

Naime, vanredna sjednica Skupštine akcionara „HE na Drini“ održana je 25. juna zbog usvajanja planova poslovanja tog preduzeća i njihove kćerke firme HE „Bistrica“ za 2021. godinu, kao i za period 2021-2023. godina.

Rasprava o pojedinačnim i kondolidovanim planovima poslovanja je objedinjena, a glasovi većine akcionara stigli su pismenim putem.

Predstavnici Matičnog preduzeća i Fonda za restituciju Republike Srpske glasali su „protiv“ svih planova poslovanja, navodeći svaki put isto obrazloženje, da „plan poslovanja nije korigovan i usklađen sa iskazanim stavovima Vlade“, za koje nije precizirano kakvi su, već samo da su usvojeni krajem prošle godine.

Dio akcionara bio je „uzdržan“, a dio „za“.

- Pozitivno je planiranje dobiti s mogućnošću isplate dividende akcionarima. Smatramo da se velika novčana sredstva izdvajaju na ime dokapitalizacije HE „Bistrica“ Foča čime se finansijski crpi Društvo, a nismo sigurni u opravdanost istog - naveo je dio akcionara koju su glasali “protiv” planova ili su bili „uzdržani“.

Naime, u 2020. godini realizovana je dokapitalizacija HE „Bistrica“ od 4,1 milion maraka čime je osnovni kapital povećan sa 10,2 na 14,3 miliona KM.

Planom za 2021. godinu je bila predviđena dokapitalizacija povećanjem osnovnog kapitala HE „Bistrica“ u ukupnom iznosu od 12,6 miliona KM, od čega se na finansiranje planiranih investicija odnosi devet miliona, a za finansiranje tekućih troškova poslovanja 3,6 miliona KM.

S obzirom na to da su Matično preduzeće i Fond za restituciju vlasnici 80,8 odsto akcija u „HE na Drini“, a bili su protiv, planovi poslovanja i „HE na Drini“ i HE „Bistrica“ su „pali“.

Izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Biljana Maksimović je rekla da su „svi planovi, kao pojedinačni, tako i konsolidovani, nakon niza analiza, konsultacija i sastanaka usaglašeni, odnosno usklađeni sa planovima Mješovitog holdinga ERS“.

Direktor „HE na Drini“ Nedeljko Perišić kratko je rekao da će „Uprava preduzeti sve aktivnosti kako bi planovi poslovanja preduzeća bili usvojeni“.

Portal KAPITAL je ranije objavio da „Hidroelektrane na Drini“ planiraju da ove godine dokapitalizuju preduzeće „HE Bistrica“, koje su preuzeli od kompanije „Kaldera“, te da u njega ulože 12,6 miliona kako bi moglo da posluje i da investira.

„HE na Drini“ kupile su ranije udjele od postojećih ulagača u „HE Bistrica“ i za to platile 20,7 miliona KM.

Portal KAPITAL otkrio je da će Republika Srpska postati po drugi put vlasnik preduzeća „HE Bistrica“, i to 11 godina nakon što je isto to preduzeće prodato firmi „Kaldera company“ Milenka Čičića za 6,8 miliona KM. Srpska ga je sada otkupila za čak 21,6 miliona KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T. U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
Glasinac domaćin Drini Glasinac domaćin Drini
Famos slavio protiv Drine Famos slavio protiv Drine
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    11h 22m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    11h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    11h 26m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    1h 4m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    10h 17m
    0