Хеликоптери из Српске гасе пожар код Јабланице

20.08.2021. 18:54
0
ИЗВОР: СРНА

Хеликоптери Хеликоптерског сервиса Републике Српске учествују у гашењу пожара на подручје Јабланице, гдје се ватра поново разбуктала.

Хеликоптери су се упутили на пожариште нешто иза 16.00 часова, будући да се поново распламсала ватра на пожариштву Доња Јабланица- Комадиново врело, изнад насељеног мјеста Доња Јабланица.

Захтјев за ангажовање хеликоптера из Републике Српске упућен је данас, а водозахват за гашење пожара и овај пут ће се вршити из Јабланичког и Грабовичког језера, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да је јуче, порастом дневне температуре, на пожаришту Доња Јабланица – Комадиново врело дошло до појаве неколико пожарних чворишта.

Ватрогасци, добровољци и волонтери изашли су на изузетно тежак и неприступачан терен покушавајући елиминисати наведена пожарна чворишта.

Из Федералне управе цивилне заштите су навели да је падом ноћне температуре смањена и појава пожарних чворишта, док је порастом дневне температуре дошло до њиховог распламсавања.

У саопштењу подсјећају да су два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске били ангажовани на извиђању и гашењу пожара на подручју општине Јабланица у понедјељак и уторак, 16. и 17. августа, када је велики пожар захватио широки појас шумског добра изнад Комадиновог врела који се ширио према рејону висоравни Пласа-планина Чврсница.

Један од хеликоптера вршио је извиђање, а други је гасио пожар и током та два дана имао је 21 налет избацујући воду из ведра које је капацитета 940 литара.

Републичка управа цивилне заштите и Федерална управа цивилне заштите закључиле су 2001. године Споразум о сарадњи у остваривању задатака цивилне заштите с циљем међусобне сарадње и пружања помоћи у заштити и спасавању људи и материјалних добара од опасности и посљедица природних и других несрећа.

Коментари 0
Повезане вијести
Детаљи тешког судара: Учествовало возило ЕУФОР-а, повријеђени војници евакуисани хеликоптером (ВИДЕО) Детаљи тешког судара: Учествовало возило ЕУФОР-а, повријеђени војници евакуисани хеликопте...
Данас протест подршке претученој радници из Јабланице Данас протест подршке претученој радници из Јабланице
Троје погинулих у паду мађарског хеликоптера у Хрватској Троје погинулих у паду мађарског хеликоптера у Хрватској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 40m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 36m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 40m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 33m
    0