Херцеговци огорчени на Додикову изјаву о путу Фоча - Шћепан Поље

28.12.2021. 09:50
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Власт има маћехински однос према Херцеговини, која им је више пута указала повјерење.

Овако посланици опозиционих странака из Херцеговине коментаришу изјаву српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика да на листи приоритета Владе Републике Српске није изградња регионалног пута Фоча-Шћепан Поље.

Не крију љутњу, али ни огорченост, јер је, сматрају, тај пут одавно требао бити на листи приоритета.

– Цијели источни дио Републике Српске, од Зворника до Требиња, колонија је СНСД из које се извлачи огромно рудно богатство, струја, шума, а с друге стране, не узвраћа нам се на поштен начин. Маћехински однос који траје 15 година и даље се наставља и то се неће ријешити без радикалне борбе за положај децентрализације Републике Српске – сматра народни посланик Небојша Вукановић, додајући да су „Додикова дрскост и провокације прешле све границе“.

– Треба напоменути да је направљена мрежа аутопутева и да се прави аутопут од Бијељине до Приједора који кошта неколико милијарди марака, док су у путну мрежу на истоку Српске уложене тек мрвице. Грађани се возе путевима какве нам је оставио Тито – огорчено ће Вукановић.

Удар на Херцеговце

 

Сагласан је са њим члан Пресједништва ПДП и народни посланик, Љубиша Крунић, који каже да је таква Додикова изјава нови удар на Херцеговце.

– Колега Вукановић и ја се у НСРС боримо за путну инфраструктуру источног дијела Републике Српске, а нарочито Херцеговине, и то конкретно за путни правац Фоча-Тјентиште, који је вјероватно најгори путни правац у Европи заједно са путним правцем Фоча-Шћепан поље. Таквом изјавом, српски члан Предсједништва још једном је показао свој маћехински однос према Херцеговини, а та иста Херцеговина му је, нажалост, на изборима више пута указала повјерење – прича Крунић за Српскаинфо.

Наглашава да је занемаривање развоја, а истовремено искориштавање потенцијала овог дијела Српске, показатељ незахвалности. То уједно, додаје, утиче и на исељавање становништва.

– Стара Херцеговина, од Требиња до Вишеграда, даје 74 одсто електричне енергије од укупно произведене у Српској, а такође има највећи рудник угља „Миљевина“, има шуме – једном рјечју – огромни потенцијал. На овим просторима би могло да живи 300.000 људи, али у овом тренутку, у тринаест општина Старе Херцеговине, од Љубиња до Вишеграда живи само 80.000 становника – рекао је Крунић и апеловао да се крене у изградњу ових путних праваца, који су, наглашава, од круцијалног значаја за Херцеговину.

Какав је став СНСД по овом питању, покушали смо да сазнамо од посланика Илије Таминџије, али одговор нисмо добили.

Како је рекао, није у току, па није ни сигуран у којем својству је српски члан Предсједништва говорио.

Ипак, истиче да је изградња пута Фоча-Сћепан Поље од приоритетног значаја за Херцеговину.

Годинама без улагања

Пут Фоча-Шћепан Поље већ годинама је у веома лошем стању. У њега се није улагало више од двије деценије, мада је ријеч о најкраћој вези између Сарајева и Подгорице, те великом привредном капацитету за општину Фоча.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Ja 29.12.2021. 20:38
  Ne sekirajte se...ako bude trebalo poslat ce on helikopter...
  Vozikaju njega, Zeljkicu, Cecu, Luku...pa mogu i obicne gradjane...
  Neka sekta i dalje glasa za doticnog!
 • Generic placeholder image
  Aleksandar 28.12.2021. 18:05
  mrsssss rdjooo MILORADEEEEEEEEE
 • Generic placeholder image
  Србин 28.12.2021. 14:02
  Опет га изгласајте! Мрш!
Повезане вијести
Метод безболног порођаја поново доступан у Универзитетској болници Фоча Метод безболног порођаја поново доступан у Универзитетској болници Фоча
Тражио лисичарку-нашао лане: Необичан дан Фочака Бојана Пухалца Тражио лисичарку-нашао лане: Необичан дан Фочака Бојана Пухалца
Фочански матуранти: Професори су нам помогли да постанемо бољи људи Фочански матуранти: Професори су нам помогли да постанемо бољи људи
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 55m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 41m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  20h 2m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 45m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 50m
  18