Хероине из Требиња и Пала овјековјечене у књизи

22.04.2022. 18:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Требињу је, у организацији Народне библиотеке, промовисана књига "Хероине са светским одличјем", у којој аутор Владимир Мандић пише о српским добитницама медаље "Флоренс Најтингејл".

Међу 17 жена које су се од 1919. до 2021. године, на приједлог Црвеног крста Краљевине СХС, СР Југославије, Републике Србије и Републике Српске окитиле овом медаљом, биле су и требињска медицинска сестра Михољка Јанковић и Љиљана Глуховић са Пала и обје су присуствовале промоцији ове књиге.

Михољка Јанковић, пензионисана медицинска сестра ово признање за свој рад и залагање добила је 2007. године, а у књизи је, како је и сама рекла, описано њено учешће у протеклом рату и четири деценије преданог рада у сестринству и другим хуманитарним активностима.

 - Осим тога сам и 30 година волонтер у Црвеном крсту Требиња и Црвеном крсту РС, преко 150 пута сам даровала крв, па, иако у пензији, и даље сам активна у Удружењу за узајамну помоћ у душевној невољи 'Соната' из Требиња, а да се поново родим све бих поновила - истакла је Јанковић.

Десет година иза Михољке ово значајно свјетско признање за хуманитарни рад је припало и Паљанки Љиљани Глуховић која је прије рата радила у породилишту у Сарајеву, а онда је избјегла на Пале.

- Ту сам учествовала у стварању ратне болнице Коран, да би након рата формирала  Удружење за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама, а од 1996. године радим у Црвеном крсту РС и за двије године ћу у пензију - казала је на промоцији Глуховић, напомињући да је за њу велика част бити носилац медаље “Флоренс Најтингел, али се радује и чињеници да се нашао неко ко ће то све забиљежити.

Аутор књиге „Хероине са светским одличјем“ новинар Владимир Мандић преминуо је, нажалост, у јануару ове године, али је ово дјело остало да живи и достигне четврто допуњено издање.

- Аутор у књизи каже 'из далека лепе жене, а изблиза установе'. Мислим да је ово доста јака реченица која описује све хероине. Свијет им је одао признање за племенитост и пожртвовање, доброту, храброст, старање о рањеницима и бригу о човјеку у најтежим тренуцима, али им је одато признање и овом књигом - навела је Марија Галић, предсједник Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије, који су и издавачи.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Требиње крије двор Јелене Анжујске, прве жене владара у српској историји (ФОТО) Требиње крије двор Јелене Анжујске, прве жене владара у српској историји (ФОТО)
Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље
Екстремне падавине у Требињу: Вода на градским улицама Екстремне падавине у Требињу: Вода на градским улицама
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 53m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 48m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 53m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 42m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 51m
    3