ХЕТ гради вишенамјенску акумулацију и брану у Гацку

04.10.2021. 21:08
0
ИЗВОР: СРНА

Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) планирају у оквиру надоградње пројекта “Горњи хоризонти” изградњу вишенамјенске акумулације и бране у Церничком пољу у Гацку да би се боље искористиле воде гатачког платоа за енергетске сврхе.

Из ХЕТ-а је саопштено да је циљ формирања акумулације у Церничком пољу да се успори дотицање вода бујичног карактера са гатачког платоа на простор Фатничког поља и акумулације “Билеће”, али и растерећење Билећког језера, поготово у периоду екстремно великих вода.

- Све анализе које су до сад урађене за потребе “Горњих хоризоната” показале су да се значајан дио вода гатачког платоа не може превести у акумулацију “Невесиње”. Дакле, анализиране су воде које се не могу у великој мјери превести и енергетски искористити на Хидроелектрану (ХЕ) “Дабар” и ХЕ "Невесиње" - речено је на презентацији пројекта “Идејно рјешење вишенамјенске акумулације и бране у Церничком пољу” у ХЕТ-у.

- Првенствени циљ пројекта јесте да се у периоду екстремно великих дотока задржи дио вода гатачког платоа прије доласка у акумулацију “Билећа” и Фатничко поље и да се створе услови за флексибилни рад ХЕ “Дабар” - навели су из ХЕТ-а.

Акумулиране воде у Церничком пољу би, комбинацијом тунела и канала, довели на подручје Билеће и енергетски их искористили прије уласка у акумулацију “Билећа“, што би било веома значајно, истакли су из тог предузећа.

- Ово представља надоградњу система “Горњих хоризоната”, за који су издати водни акти још 1976. године - рекао је руководилац Сектора за производњу и управљање водама и надзор над рализацијом овог пројекта Душко Вујовић.

Обрађивачи студије су “Енергопројект” из Београда, Завод за водопривреду из Бијељине и Грађевински факултет из Београда.

Коментари 0
Повезане вијести
У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса
Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку
Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 4m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 0m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 4m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 57m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 54m
    0