HET gradi višenamjensku akumulaciju i branu u Gacku

04.10.2021. 21:08
0
IZVOR: SRNA

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) planiraju u okviru nadogradnje projekta “Gornji horizonti” izgradnju višenamjenske akumulacije i brane u Cerničkom polju u Gacku da bi se bolje iskoristile vode gatačkog platoa za energetske svrhe.

Iz HET-a je saopšteno da je cilj formiranja akumulacije u Cerničkom polju da se uspori doticanje voda bujičnog karaktera sa gatačkog platoa na prostor Fatničkog polja i akumulacije “Bileće”, ali i rasterećenje Bilećkog jezera, pogotovo u periodu ekstremno velikih voda.

- Sve analize koje su do sad urađene za potrebe “Gornjih horizonata” pokazale su da se značajan dio voda gatačkog platoa ne može prevesti u akumulaciju “Nevesinje”. Dakle, analizirane su vode koje se ne mogu u velikoj mjeri prevesti i energetski iskoristiti na Hidroelektranu (HE) “Dabar” i HE "Nevesinje" - rečeno je na prezentaciji projekta “Idejno rješenje višenamjenske akumulacije i brane u Cerničkom polju” u HET-u.

- Prvenstveni cilj projekta jeste da se u periodu ekstremno velikih dotoka zadrži dio voda gatačkog platoa prije dolaska u akumulaciju “Bileća” i Fatničko polje i da se stvore uslovi za fleksibilni rad HE “Dabar” - naveli su iz HET-a.

Akumulirane vode u Cerničkom polju bi, kombinacijom tunela i kanala, doveli na područje Bileće i energetski ih iskoristili prije ulaska u akumulaciju “Bileća“, što bi bilo veoma značajno, istakli su iz tog preduzeća.

- Ovo predstavlja nadogradnju sistema “Gornjih horizonata”, za koji su izdati vodni akti još 1976. godine - rekao je rukovodilac Sektora za proizvodnju i upravljanje vodama i nadzor nad ralizacijom ovog projekta Duško Vujović.

Obrađivači studije su “Energoprojekt” iz Beograda, Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine i Građevinski fakultet iz Beograda.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa U Gacku 28, a u Bileći dvije prijave štete nakon zeljotresa
Ogromna stijena se dokotrljala do porodične kuće u Gacku Ogromna stijena se dokotrljala do porodične kuće u Gacku
Odbojkašice iz Gacka osvojile Kup BiH Odbojkašice iz Gacka osvojile Kup BiH
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 31m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 38m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 20m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 58m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 30m
    0