Храм Светог пророка Илије у Миљевини мјесто сабрања бројних вјерника

02.08.2022. 13:42
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Храм Светог пророка Илије у Миљевини прославља данас крсну славу Илиндан. Прослава крсне славе почела је синоћ вечерњим богослужењем, након којег је у  порти храма одржан културно-умјетнички програм.

Цркву Светог пророка Илије у Миљевини, на Илиндан 1939. године, освештао је митрополит дабробосански Петар Зимоњић, а кум храма био је Симо Милетић из села Штовић.

У храму се налазе мошти свештеномученика Будимира Соколовића, који је убијен 1945. и бачен у јаму Понор. Мошти су откопане прије 18 година, опране у вину и положене у мермерну шкрињу. Заједно са моштима, потпуно очувани, из земље су извађени и црквена књига Требник, свето миро и дрвени крст свештеника.

Храм у Миљевини и данас је мјесто окупљања бројних вјерника са ових простора, каже парох миљевински јереј Љупко Медовић.

- И ове године смо се, хвала Богу, у великом броју окупили око нашег храма, наше светиње и око светог свештеномученика Будимира Соколовића. Прославу крсне славе почели смо синоч, а данас смо након Свете литургије обавили литију око храма и резање славског колача. Традиционално, у Миљевини се на Илиндан окупља велики број вјерника и драго нам је да је тако и ове године, да је овај храм мјесто сабрања вјерних људи - рекао је Медовић.

У мају 1945. године, након званичног завршетка рата, храм Светог пророка Илије био је свједок страдања више хиљада младих војника Југословенске војске у отаџбини из Србије, које су припадници нове комунистичке власти без суђења побили у близини цркве и бацили у јаму Понор.

Црквена општина Миљевинска покренула је иницијативу за изградњу спомен цркве која ће нас вјечно подсјећати на жртву младих краљевих војника. Како истиче јереј Медовић, Организациони одбор за изградњу спомен цркве завршио је све административне послове, а у току је акција прикупљања новчаних прилога за изградњу цркве.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
Прекид електричне енергије у Палама и Фочи Прекид електричне енергије у Палама и Фочи
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 32m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 31m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 7m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 28m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 11m
    9