Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini mjesto sabranja brojnih vjernika

02.08.2022. 13:42
0
IZVOR: radiofoca.com

Hram Svetog proroka Ilije u Miljevini proslavlja danas krsnu slavu Ilindan. Proslava krsne slave počela je sinoć večernjim bogosluženjem, nakon kojeg je u  porti hrama održan kulturno-umjetnički program.

Crkvu Svetog proroka Ilije u Miljevini, na Ilindan 1939. godine, osveštao je mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić, a kum hrama bio je Simo Miletić iz sela Štović.

U hramu se nalaze mošti sveštenomučenika Budimira Sokolovića, koji je ubijen 1945. i bačen u jamu Ponor. Mošti su otkopane prije 18 godina, oprane u vinu i položene u mermernu škrinju. Zajedno sa moštima, potpuno očuvani, iz zemlje su izvađeni i crkvena knjiga Trebnik, sveto miro i drveni krst sveštenika.

Hram u Miljevini i danas je mjesto okupljanja brojnih vjernika sa ovih prostora, kaže paroh miljevinski jerej Ljupko Medović.

- I ove godine smo se, hvala Bogu, u velikom broju okupili oko našeg hrama, naše svetinje i oko svetog sveštenomučenika Budimira Sokolovića. Proslavu krsne slave počeli smo sinoč, a danas smo nakon Svete liturgije obavili litiju oko hrama i rezanje slavskog kolača. Tradicionalno, u Miljevini se na Ilindan okuplja veliki broj vjernika i drago nam je da je tako i ove godine, da je ovaj hram mjesto sabranja vjernih ljudi - rekao je Medović.

U maju 1945. godine, nakon zvaničnog završetka rata, hram Svetog proroka Ilije bio je svjedok stradanja više hiljada mladih vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini iz Srbije, koje su pripadnici nove komunističke vlasti bez suđenja pobili u blizini crkve i bacili u jamu Ponor.

Crkvena opština Miljevinska pokrenula je inicijativu za izgradnju spomen crkve koja će nas vječno podsjećati na žrtvu mladih kraljevih vojnika. Kako ističe jerej Medović, Organizacioni odbor za izgradnju spomen crkve završio je sve administrativne poslove, a u toku je akcija prikupljanja novčanih priloga za izgradnju crkve.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    14h 40m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    12h 9m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    11h 27m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    6h 23m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    2h 35m
    0