Храм Светог Василија Острошког на Вељинама (ФОТО)

04.11.2020. 10:38
0
ИЗВОР: svetivasilije-is.org

Тридесетих година двадесетог вијека било је више покушаја да се приступи изградњи храма, али није било договора о локацији гдје ће се исти изградити (Касиндо или Которац – локација Бијело поље).

Када је изабрана локација на Бијелом пољу, већина је била за то да се прво гради парохијски дом, а потом храм. То се показало као лош избор, али не само због тога што храм лакше гради парохијски дом но обрнуто. Парохијски дом је изграђен, а почетак Другог свјетског рата је одгодио изградњу храма.

Држава је национализовала парохијски дом и земљиште на којем је била планирана изградња новог парохијског дома. Комунистичка власт је ометала изградњу храма све до пред крај двадесетог вијека. Дозвола за изградњу храма добијена је тек 1990. године, пред прве вишестраначке изборе у тадашњој држави. Градња храм почела је крајем октобра 1990. године на земљишту које је поклонио Вукан Шеховац из Добриње.

Градња храма текла је убрзаним темпом. До почетка ратних дешавања, храм је био озидан и скоро у потпуности покривен бакром, али за вријеме ратних дејстава претрпио је знатна оштећења. Звоник је погођен са два пројектила из бестрзајног топа, а бакарни лим је у континуитету трпио оштећења од муниције разних калибара.

Прво богослужење у овом храму служено је 2. марта 1996. године (Теодорова субота).

Слика

Фото: svetivasilije-is.org

У љето 1997. године завршени су радови на унутрашњем уређењу храма, а наредне 1998. завршена је фасада. Те године су уговорени послови на изради иконостаса и осталог инвентара за храм. Иконостас од храстовине у дуборезу израдио је Мирослав Трбусић из Крагујевца, 1998. године. Иконе на иконостасу израђене су у манастиру Светог Стефана (метох ман. Св. Прохора Пчињског).

Слика

Фото: svetivasilije-is.org

Вишегодишње закишњавање зидова и симсова храма учинило је да буде убрзано пропадање постављене фасаде, па се 2015. године приступило обнови исте. Том приликом је извршена замјена оштећеног лима на симсовима, а старо звоно је замијењено са три нова. Недостатак финансијских средстава условио је да радови на постављању нове фасаде теку у фазама и трају двије године. Тако је до краја 2016. године завршена половина храма (звоник и зидови до апсида), а 2017. купола и олтар.

Слика

Фото: svetivasilije-is.org

Половином октобра 2019. године почели су радови на постављању инсталације за загријавање Храма Светог Василија Острошког у Добрињи. Послије постављања инсталације и естриха, завршени су молерски радови (осим на дијелу везаном за куполу). Завршна фаза радова је постављање новог патоса. Ови радови својим завршетком означавају крај активности на изградњи храма.

Наредних година слиједи израда живописа (фреске).

Слика

Фото: svetivasilije-is.org

Старјешине Храма – свештеници

1996 – 2000.

  Милорад Вујић

2000 – 2013.

  Миломир Ковач

2014.

  Ранко Билинац

2014 – 2015.

  Јадран Даниловић

2015 – 2016.

  Миливоје Старовлах

2016 – 2018.

  Данило Дангубић

2018 - ...

  Милорад Вујић

 

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 51m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 18m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 32m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 14m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    19h 43m
    0