Hram Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama (FOTO)

04.11.2020. 10:38
0
IZVOR: svetivasilije-is.org

Tridesetih godina dvadesetog vijeka bilo je više pokušaja da se pristupi izgradnji hrama, ali nije bilo dogovora o lokaciji gdje će se isti izgraditi (Kasindo ili Kotorac – lokacija Bijelo polje).

Kada je izabrana lokacija na Bijelom polju, većina je bila za to da se prvo gradi parohijski dom, a potom hram. To se pokazalo kao loš izbor, ali ne samo zbog toga što hram lakše gradi parohijski dom no obrnuto. Parohijski dom je izgrađen, a početak Drugog svjetskog rata je odgodio izgradnju hrama.

Država je nacionalizovala parohijski dom i zemljište na kojem je bila planirana izgradnja novog parohijskog doma. Komunistička vlast je ometala izgradnju hrama sve do pred kraj dvadesetog vijeka. Dozvola za izgradnju hrama dobijena je tek 1990. godine, pred prve višestranačke izbore u tadašnjoj državi. Gradnja hram počela je krajem oktobra 1990. godine na zemljištu koje je poklonio Vukan Šehovac iz Dobrinje.

Gradnja hrama tekla je ubrzanim tempom. Do početka ratnih dešavanja, hram je bio ozidan i skoro u potpunosti pokriven bakrom, ali za vrijeme ratnih dejstava pretrpio je znatna oštećenja. Zvonik je pogođen sa dva projektila iz bestrzajnog topa, a bakarni lim je u kontinuitetu trpio oštećenja od municije raznih kalibara.

Prvo bogosluženje u ovom hramu služeno je 2. marta 1996. godine (Teodorova subota).

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

U ljeto 1997. godine završeni su radovi na unutrašnjem uređenju hrama, a naredne 1998. završena je fasada. Te godine su ugovoreni poslovi na izradi ikonostasa i ostalog inventara za hram. Ikonostas od hrastovine u duborezu izradio je Miroslav Trbusić iz Kragujevca, 1998. godine. Ikone na ikonostasu izrađene su u manastiru Svetog Stefana (metoh man. Sv. Prohora Pčinjskog).

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Višegodišnje zakišnjavanje zidova i simsova hrama učinilo je da bude ubrzano propadanje postavljene fasade, pa se 2015. godine pristupilo obnovi iste. Tom prilikom je izvršena zamjena oštećenog lima na simsovima, a staro zvono je zamijenjeno sa tri nova. Nedostatak finansijskih sredstava uslovio je da radovi na postavljanju nove fasade teku u fazama i traju dvije godine. Tako je do kraja 2016. godine završena polovina hrama (zvonik i zidovi do apsida), a 2017. kupola i oltar.

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Polovinom oktobra 2019. godine počeli su radovi na postavljanju instalacije za zagrijavanje Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji. Poslije postavljanja instalacije i estriha, završeni su molerski radovi (osim na dijelu vezanom za kupolu). Završna faza radova je postavljanje novog patosa. Ovi radovi svojim završetkom označavaju kraj aktivnosti na izgradnji hrama.

Narednih godina slijedi izrada živopisa (freske).

Slika

Foto: svetivasilije-is.org

Starješine Hrama – sveštenici

1996 – 2000.

  Milorad Vujić

2000 – 2013.

  Milomir Kovač

2014.

  Ranko Bilinac

2014 – 2015.

  Jadran Danilović

2015 – 2016.

  Milivoje Starovlah

2016 – 2018.

  Danilo Dangubić

2018 - ...

  Milorad Vujić

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 55m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 0m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 43m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 49m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    23h 17m
    0