Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима прославио крсну славу

16.11.2023. 14:29
3
ИЗВОР: srna.rs

Црква Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву данас је у присуству великог броја вјерника прославила крсну славу Ђурђиц.

Литургију је предводио декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" из Фоче протојереј-ставрофор Владислав Топаловић, који је рекао да је Свети Ђорђе због хришћанске вјере издржао бројна страдања и да га због тога Црква два пута годишње слави.

Он је појаснио да је први пут то на Ђурђевдан, на дан његовог представљења, а други на дан када су његове мошти хришћани пренијели на палестинско подручје, одакле је његова мајка.

- Тамо се и данас налази и молимо га као никада до сада да помогне тамошњој дјеци, која недужна страдају једнако као што је и он страдао - нагласио је Топаловић и додао да се треба помолити за тамошња света мјеста и даље буду православна и хришћанска светилишта.

Кум овогодишње славе био је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, а прослави су присуствовали и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, директор Архива БиХ Данијела Мрда и бројни директори јавних предузећа и општински званичници.

Током литургије уручене су посебне захвалнице истакнутим појединцима који помажу овај храм, међу којима је и чувени фотограф из Источног Сарајева Раде Васић.

Ђурђиц је хришћански и народни празник који се прославља 16. новембра у знак успомене на пренос моштију Светог Ђорђа и обновљење његовог гроба у ком је положено његово тијело.

Земљиште на којем је саграђен Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима освештао је владика Григорије 2000. године, а темеље 2001. године блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Sale 16.11.2023. 18:13
    Joko#
    Tebi u glavi!
  • Generic placeholder image
    Joko 16.11.2023. 16:20
    Đe je bio krkanluk.....

    .
  • Generic placeholder image
    Лепи 16.11.2023. 14:40
    Честитке добром човјеку Раду Васићу-Васкету!
Повезане вијести
Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула
Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО) Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 27m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 26m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 2m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 23m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 6m
    9